02/05/2019

Mortina a přízračný kamarád


Mortině se zapalují lýtka.

Autor: Bára

Troufám si tvrdit, že mezi fanoušky a čtenáři dětské literatury snad není nikdo, kdo by neznal holčičku strašidlo Mortinu italské ilustrátorky Barbary Cantini. V našem malém knižním rybníčku vyšly již dva díly (Mortina, Mortina a protivný bratranec) pod křídly nakladatelství Egmont a nutno říct, že obě knihy drží laťku hodně vysoko. Není se tedy čemu divit, že spousta z nás nedočkavě očekávala vydání třetího pokračování!


Mortina si během svých předchozích dobrodružství našla lidské kamarády, zahrála na detektiva, aby našla ztracenou tetičku Neboženku, a tentokrát si dá za úkol zjistit, kdo je přízračný kluk, který se objevil u nich ve vile Rozvalince v předvečer Předminulého Silvestru. Chlapec totiž vypadá jako duch, ale vůbec netuší, odkud se vzal, ani jak se jmenuje. Mortina se proto rozhodne mu pomoct a začne pátrat po tom, kdo je její nový kamarád. A nebude to jen tak, je jí totiž náramně sympatický….

Mortina a přízračný kamarád rozhodně nepokulhává za předchozími díly – stále má nápad, šmrnc, vtip a skvěle si hraje se slovy a dokonalými ilustracemi. I když bychom možná čekali, že v ilustracích neobjevíme nic nového, opak je pravdou. Stále se bavíme u nových nenápadných popisků typu šipka k netopýrovi se slovy „Ticháček možná zmrznul“, anebo když tetička Neboženka připravuje koláč se shnilým salátem podle knihy 100 nápadů na Předminulý Silvestr, sem tam nějaké popisek k fotce na zdi…. To se zkrátka musí pobavit i dospělý čtenář. Autorka také skvěle pracuje se slovy a humerem - situace, kdy Mortina tajně utíká z domu, a aby nezpůsobila příliš velký hluk, rozhodne se seskočit „kousek po kousku“, a to doslova, mě rozesmála nahlas. 

Netuším, jak to Barbara Cantini dělá, ale vždy do svých příběhů vnese něco nového – nějaký nový prvek, novou myšlenku. A nejinak je tomu i tentokrát. Nechci příliš prozrazovat, abych vás nepřipravila o vaši interpretaci, každopádně, pokud máme někoho, komu na nás záleží, nikdy z tohoto světa nezmizíme.

Mortina a přízračný kamarád je opravdu krásná kniha – nejen svými ilustracemi, ale i svou myšlenkou. Je to příběh o přátelství, plný humoru a her se slovy, který si oblíbí děti i dospělí.



Jo, a abych nezapomněla – má svítící obálku!



Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm