19/02/2019

Mortina a protivný bratranec


Mortina se vrací, tentokrát s protivným bratrancem

Autor: Bára

Ke konci loňského roku vyšla u Egmontu Mortina, příběh o osamělé holčičce strašidlu, která toužila po kamarádech. Příběh sklidil velký úspěch, a proto nebylo překvapením, že se nakladatelství rozhodlo vydat pokračování s názvem Mortina a protivný bratranec.


Opět se setkáváme s Mortinou, chrtím albínem Truchlíkem, tetou Neboženkou, ale i novými lidskými kamarády, které se jí podařilo získat během minulého halloweenského dobrodružství.

Zápletka tohoto dílu je tentokrát veskrze detektivní. Mortinini kamarádi dostanou tajemnou pozvánku do vily Rozvalinky, zatímco zmizí teta Neboženka. Do toho všeho přijíždí protivný bratranec Dilbert, o němž Mortina ani nevěděla, že existuje. Dilbert je skutečný protiva, nic mu není dost dobré a všechno ví nejlíp.
Mortina přemýšlí, kdo má prsty ve zmizení tety Neboženky, a vydává se ji se svými kamarády hledat. 

Díky detektivní zápletce příběh malého čtenáře baví. Dítě čeká, kudy se příběh bude ubírat. Děti s chutí hádají, kdo za všemi těmi záhadami stojí a proč se to všechno vlastně děje. Autorka dokázala příběh napsat tak, že své malé čtenáře udržuje v napětí a dospělé baví skrze vtipné poznámky v ilustracích.

Co si budeme nalhávat, ilustrace jsou tou největší dominantou tohoto příběhu. Opět jsou nádherné a plné detailů, u nichž se pobaví hlavně dospělí – na zdi můžeme vidět obraz, který nakreslil Truchlík (Munchův Výkřik), portrét bratrance Edgara (Edgar Alana Poea), fotografie Hitchcocka. Pozorný čtenář získá prostřednictvím ilustrací a vepsaných poznámek spoustu dalších informací ze života rodiny naší Mortiny.

Prvním dílem si Barbara Cantini nasadila laťku poměrně vysoko, ale musím s radostí konstatovat, že pokračováním si ji udržela, a dokonce se jí povedlo přinést do příběhu něco nového. S chutí se proto pustím do dalšího dílu (pokud u nás vyjde).


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm