19/02/2019

Mortina


Příběh o strašidýlku, kterého se děti určitě nebudou bát

Autor: Bára

Poslední dobou se roztrhl pytel s krásně ilustrovanými dětskými knihami, příběh sice někdy pokulhává, ale naštěstí je i spousta těch s kvalitním obsahem, mezi něž řadím právě Mortinu z dílny nakladatelství Egmont.


Mortina není jen tak obyčejná holčička, byť si zas tolik odlišná nepřipadá. Pleť má úplně bílou nebo spíš smrtelně bledou s šedozeleným nádechem, oči má kulaté jako míčky, a když se jí zachce, může si odtrhávat jednotlivé části těla. Mortina je totiž holčička strašidlo.

„Ano, je to pravda, oči měla kulaté jako míčky. A pořádně vystouplé. A lemované dvěma tmavěfialovými kruhy. No a co? Fialová je hezká barva a pak, nebylo to snad teď v módě?“
 
Žije společně se svou přísnou tetou Neboženkou a chrtím albínem Truchlíkem (o němž se vlastně neví, jestli je živý, nebo mrtvý) ve vile Rozvalince. Vila je díky své rozlehlosti ideálním místem k hraní, takže Mortina může skotačit, jak se jí zlíbí. Přesto všechno jí něco chybí… Nemá kamarády, se kterými by si mohla hrát.

Teta Neboženka se totiž snaží jejich existenci před obyvateli nedaleké vesnice utajit. Mortina si ale nemůže pomoct. Zpočátku jen pozoruje děti přes zeď, ale s blížícím se Halloweenem vymýšlí plán, jak se s dětmi setkat, aniž by je vyděsila.

Mortina je prvotinou velmi úspěšné italské ilustrátorky Barbary Cantini, není tedy překvapením, že prvním, co nás na útlé knížečce zaujme, jsou nádherné ilustrace doplněné vtipnými popisky a komentáři.

Samotný příběh není vůbec strašidelný, byť je hlavní hrdinkou holčička strašidlo, naopak, je to milé vyprávění o osamělé holčičce, která se od svého okolí liší svým vzhledem, ale navzdory tomu všemu hledá cestu, jak se ke svým vrstevníkům přiblížit.

Vyzdvihla bych i kreativní práci s jazykem. Autorka vtipně pojmenovala postavy a předměty z Mortinina světa, což příběh příjemně ozvláštní.

Mortina sice není příběh plný strašidelných či humorných historek, jak byste možná čekali, je to však příběh, který bude bavit děti i dospělé díky své atmosféře, nádherným ilustracím a hravému jazyku.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm