27/02/2019

Agent orbulátoru


William Wenton potřetí!

Autor: Kája

Je to tady! Kniha Zlín vydala pokračování mé milované série William Wenton! Třetí díl na policích knihkupectví naleznete pod názvem Agent orbulátoru. Pokud jste ještě o téhle sérii neslyšeli, okamžitě to napravte, protože skutečně stojí za to. Předchozí díly Zloděj luridia i Kryptoportál považuji za vůbec to nejlepší, co v poslední době na poli dětské literatury vyšlo.


Agent orbulátoru v podstatě navazuje na předchozí díly s tou výjimkou, že William již není obyčejný kluk – je to geniální kryptolog, dost možná nejlepší na světě. Je to ten chlapec, který rozluštil Nemožnost, nejsložitější šifru světa. To vše odstartovalo řadu událostí, které změnily život nejen jemu, ale celé jeho rodině. V podstatě by se dalo říct, že se jeho život změnil ve sled událostí, v nichž jde Williamovi doslova o krk.

A nejinak tomu je v třetím pokračování. William je po událostech v Himalájích v podstatě celebritou mezi kryptology, což má za následek, že nemá chvilku klidu. Institut pod vlivem Goffmana prochází změnami, které se nezdají být úplně ideální. A ve chvíli, kdy se zastaví hodiny na londýnském Big Benu, je jasné, že se děje něco mimořádného. A pak se William setká s agentem orbulátoru, což jej společně s Iscií vrhá do nového dobrodružství plného šifer a nebezpečí. 

Bobbie Peers nám opět dokázal, že je vskutku mistrem akce! V knize není jediné hluché místo – neustále jdete z akce do akce, což je podtrženo krátkými kapitolami, které vždy končí tak, že nutně potřebujete číst dál. Zkrátka nemůžete přestat, dokud nejste u konce, protože autor skvěle pracuje s napětím, které vám dávkuje tak, že jste napnutější než ty pověstné kšandy.

Peers to výborně umí s dětskou fantazií. Jeho svět nestojí na kouzlech, která jsou u dětí velmi oblíbená, ale na moderních technologiích, vědě a šifrách. A světe div se, opravdu to funguje!

Zápletka není nijak složitá, autor nikam zbytečně neodbíhá, což ale vzhledem k rozsahu knihy vůbec nevadí. Přesto se Bobbiemu Peersovi podařilo napsat dílo plné akce, napětí a zvratů.

V případě této série mě docela mrzí, že se o ní příliš nemluví, protože opravdu stojí za to. Je akční, napínavá a plná dobrodružství. Takže pokud jsem vás alespoň trochu nalákala, koukněte po ní, rozhodně nebudete litovat!


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm