27/02/2019

Klan


Čest je víc než život.

Autor: Eli

Myslím, že snad každý zaznamenal novinku z dílny nakladatelství Fragment Klan, protože se kolem ní strhl docela velký humbuk. Není se čemu divit, obálka je více než vydařená, svět vikingů neobvyklý a velmi atraktivní. Otázkou tedy zůstává, jestli i samotný příběh stojí za tak velkou pozornost.


Kmeny Asků a Rikiů proti sobě bojují od nepaměti. Uctívají totiž znepřátelené bohy, kvůli kterým se každých pět let utkávají v krvavých bitvách. Eelyn nikdy nepřemýšlela, že by vše mohlo být jinak, a to až do doby, než zahlédne v řadách nepřítele svého bratra, kterého před pěti lety viděla na vlastní oči umírat. Vydává se proto za ním, jenže to ji stojí zajetí a zotročení nepřátelským kmenem.

„Vegr yfir fjor – Čest je víc než život.“

Eelyn není žádná křehká květinka, je tělem i duší bojovnice, která oddaně bojuje za svůj klan. Přestože je to přesně ten typ drsné hrdinky, kterou za její odvahu a bojovnost všichni obdivují, není žádný bezcitný stroj na zabíjení, naopak - velmi často dává své emoce najevo a za slzy se nestydí. Je to postava, s níž se velmi snadno ztotožníte a budete s ní vše naplno prožívat.

Tím však výčet zajímavých postav nekončí. Pro mě byla velmi kontroverzní postava Iriho. Na jednu stranu jsem ho nechápala podobně jako Eelyn, na druhou stranu nic není černobílé, že?
A pak tady máme Fiskeho… Joooo, to už je jiné kafe! Toho si musí všechny čtenářky oblíbit – vazoun, bojovník, viking – je třeba něco dodávat? Je to ten typ spravedlivého drsňáka, takže ho nejde nemilovat!
Ale paradoxně mou úplně nejoblíbenější postavou je dítě. Halvard. To je totiž zlatíčko. Vše sleduje z pohledu nevinného, boji nezatíženého dítěte. Nerozlišuje, že je Eelyn z nepřátelského klanu, líbí se mu, oblíbí si ji a chová se k ní zcela přirozeně, ne jako k otroku. 

Co se autorce nedá upřít je velmi čtivý styl psaní. Hned na začátku vás hodí do akce a pak už celý příběh fičí. Na druhou stranu ale nečekejte nějakou komplikovanou zápletku. Jedná se o jednoduchý příběh, který se točí kolem nepřátelství mezi jednotlivými klany, a jak už to u YA bývá, objeví se milostná linka.

I přes jednoduchost zápletky je zajímavé sledovat, jak se mění pohled hlavní hrdinky na nepřátele. Během svého zajetí sleduje jejich životy a zjišťuje, že to nejsou žádní netvoři, ale obyčejní lidé, kteří mají rodiny, radosti a strasti jako lidé z jejího klanu.

Klan není nic převratného, ani přehnaně originálního, přesto se mi kniha líbila. Pokud se nenecháte zlákat velikým humbukem kolem knihy, který by ve vás mohl vyvolat obrovská očekávání, dostane se vám příjemné oddechovky okořeněné vikingským světem.


2 komentáře

  1. Na Klan se teprve chstám. Nevím sice kdy se k němu dostanu, ale velmi mě zajímá. Už jen díky kladným recenzím, které blogeři zveřejňují.:-)
    Snad mě tedy příběh nezklame ^^

    OdpovědětVymazat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm