07/02/2018

Zloděj luridia

Vítejte ve světě Williama Wentona, nejlepšího luštitele šifer na světě!

Autor: Kája

Tak tohle je naprostá bomba na poli knih pro děti! Bobbie Peers propojil svět techniky s fantastikou a troufám si říct, že se mu neskutečně povedlo! A to jakože vážně. Vždyť jsem tento první díl z plánované série přečetla během odpoledne a nutně jsem potřebovala další díl, který už, naštěstí pro mě, vyšel.


William Wenton je dvanáctiletý chlapec, jemuž jde luštění šifer, ovšem z nějakého důvodu se mu v tom rodiče snaží bránit. A z toho nějakého důvodu žije celá rodina v utajení v Norsku. William vůbec netuší proč. Jediné, co ví, je, že to nějak souvisí se zmizením jeho dědečka.
Jednoho dne však jede na školní výlet do muzea, kde rozluští nejsložitější šifru na světě, Nemožnost. To odstartuje lavinu událostí a Williamovo dobrodružství ve světě, o němž neměl ani potuchy - ve světě londýnského Centra posthumánního výzkumu.

Pokud se rozhodnete do této knihy pustit, připravte se na to, že to bude neuvěřitelná jízda. Autor knihy, Bobbie Peers, je filmový režisér, což se na knize podepsalo (v dobrém slova smyslu). Jdete totiž z akce do akce, máte pocit, jako byste byli součástí akčního filmu. Každá kapitola končí tak, že prostě potřebujete číst další. 

Přestože je kniha plná akce, stíhá se autor věnovat popisu nového světa, který je plný všelijakých typů robotů (můj nejoblíbenější je asi dohadobot, tedy robot, který se dohaduje), mluvících dveří, umělých masožravých rostlin, orbů a v neposlední řadě tajemného luridia, kolem něhož se velká část dobrodružství točí. Bobbie Peers s těmito prvky skvěle pracuje. Vytváří skrze ně nejen zábavné situace, ale i napětí.

„Vezměte si například tohohle,“ pokračoval Madorjomus. „Ten je ze všech nejnepoužitelnější. Je to dohadobot,“ prohlásil s opovržením v hlase.
„To jsou jen pusté lži a zlomyslné pomluvy,“ odsekl dohadobot.
„Co umí dohadobot?“ zeptal se William.
„Dohadovat se, pochopitelně,“ utrousil Madorjomus a chystal se pokračovat v cestě.
„Pořád lepší než nosit frak jako nějaká laciná kopie tučňáka,“ bleskově se ozval dohadobot.
Madorjomus se zastavil a otočil se. „Cos to říkal?“
„Nic,“ odpověděl dohadobot. „Jenom to, že na to, jak jsi malý, jsi docela tlustý!“
Madorjomus došel až těsně k dohadobotovi a zavrčel se zaťatými zuby: „Jednoho dne, až to nebudeš čekat, ti vyrvu kabel!“ Zle se zašklebil.
„Já jsem na baterii,“ odpověděl robot.

Co mě možná trochu mrzí je, že žádná z šifer nám není k dispozici jako například v Alchymistově šifře. Ale to je u téhle knihy jen malá vada na kráse, protože svým příběhem nám to vynahradí.

Zloděj luridia je snad ta nejakčnější kniha, jakou jsem kdy četla, a dobrodružství, které William zažívá se svou kamarádkou Iscií, je něco, co by vám rozhodně nemělo uniknout. Takže pokud hledáte knihu pro čtenáře okolo deseti let, tahle bude určitě trefou do černého! A navíc, nedávno vyšel druhý díl.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm