03/11/2019

Teorie vraždy


Jak si stojí očekávaný třetí díl série Naturalista vedle svých předchůdců?

Autor: Baru

Hitem roku 2018 se v českých knihkupectvích nepochybně stal thriller Šelma. Nevšední, originální a výstřední bioinformatik a lovec sériových vrahů Theo Cray si získal srdce čtenářů po celém světě, kteří od té doby s napětím očekávají každý další díl z pera amerického autora Andrewa Mayneho. Tento kouzelník, iluzionista a mimo jiné i výborný spisovatel pak o rok později publikoval Hračkáře, pokračování Šelmy, které mne však již vůbec tolik neoslovilo a byla jsem z něj velice zklamána. Možná právě proto jsem letos byla tak zvědavá na třetí díl série Naturalista nesoucí název Teorie vraždy, od kterého jsem již neměla tak velká očekávání. Ale spletla jsem se. Teorie vraždy je opět skvělá, neuvěřitelně čtivá a nevšední detektivka a Theo Cray nás ihned v úvodu vítá jako starý známý svými typickými myšlenkovými pochody a úvahami. Teorie vraždy zkrátka plným právem navazuje na bombastický úspěch svých předchůdců.  


Tuhle sérii si neuvěřitelně užívám. Má skvělé náměty i vědecky propracované zápletky, které se od ostatních podstatně odlišují svým zaměřením. V Teorii vraždy se konkrétně setkáváme s pojmy jako virologie a neurologie, a přestože tato témata jsou mi v reálném životě na hony vzdálená, v knihách Andrewa Mayna jsou vysvětlena srozumitelným jazykem a pro čtenáře, který v těchto oborech není příliš zdatný, to není nijak rušivým elementem. Ať už je na vědeckých postupech Andrewa Mayna třeba jen kousek pravdy, jsem skálopevně přesvědčená, že 99% čtenářů mu je zhltne i s navijákem.

Na rozdíl od předchozích dílů se v Teorii vraždy setkáváme s více postavami a autor se zde nesoustředí čistě na ústředního hrdinu. Po přečtení anotace se vám děj tohoto thrilleru může zdát tajuplným, opak je ale pravdou. Absence brutality, hororového nádechu či krvavých scén však nijak neovlivňuje jeho kvalitu, naopak mu možná trošičku přidává na hodnotě. 

Čtivá, svižná a do detailu propracovaná detektivka. Tak bych s klidným srdcem ohodnotila Teorii vraždy. Pokud jste milovníci výstředního, občas nepochopitelného detektiva a vědce Theo Craye, magického stylu psaní Andrewa Mayna anebo se už u klasických detektivek nudíte a trošku se již ztrácíte v neustále omílaných zápletkách, pak bude série Naturalista něčím, čím rozhodně nepohrdnete.   



Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm