25/02/2019

Solar


McEwanův depresivní, nadčasový pohled na aktuální dění

Autor: Baru

Ian McEwan. Jméno, se kterým proběhlo mé první seznámení skrze skvělý literární počin Na Chesilské pláži, a které mi letos znovu na neobvyklé, nápadné obálce románu Solar evokovalo, že by to mohlo být něco, čemu by stálo za to věnovat pozornost. Solar je dílko, které by svou komplikovaností tématu i jazyka mohlo odradit spoustu čtenářů, kteří se do něj pustí, pokud jste ale již trochu nahlédli do tajů McEwanova svérázného a velice atypického stylu, rozpačití budete zhruba jen na prvních pár desítkách stránek. A pak už jeho přečtení rozhodně nebudete litovat.


Třistastránková novela, poprvé vydaná v roce 2010, je lehce cynickou, tragikomickou satirou pojednávající o laureátovi Nobelovy ceny, geniálním londýnském fyziku Michaeli Beardovi. Obtloustlý, postarší holohlavý muž, jehož váha se nebezpečně zvedá s otočením každé další stránky a jenž je chronický, pětkrát rozvedený sukničkář a nenapravitelně nepořádný člověk, je zde antihrdinou, ke kterému nepociťujeme žádné sympatie. Je člověkem parazitujícím na svém okolí, zavalený nechutným nepořádkem všude kolem sebe i ve své hlavě. Pro ženy je spíše přitažlivý jeho poprašek dávné stockholmské slávy, nežli jeho nerudná, asociální povaha. Jeho skeptický pohled na budoucnost a propukající alkoholismus z něj dělají tragikomickou, ve své podstatě smutnou postavu, jíž se bohémský styl života už v útlém mládí fatálně zvrtl v rukou. Profesor Michael Beard je zde příkladným moralistou, který si však sám nedokáže udělat pořádek ani ve svém chaotickém životě. Autor McEwan ho za jeho životní přešlapy také příkladně potrestá, sladkou pomstu ale nechává dovařit k dokonalosti celých tři sta stránek a graduje až na těch posledních. 

Z pohledu odbornosti textu pro mne bylo občas utrpením Solar číst. Všudypřítomná odborná fyzika mi dala vážně zabrat. Tato kniha se ale až trefně nadčasově dotýká aktuálního dění, přestože spatřila světlo světa skoro před deseti lety. Klimatické změny, ekologické problémy, využití solární energie místo té jaderné, pomalý zánik planety. Věci, které se před deseti lety řešily jen zběžně, a pohled na ně byl pochybovačný, jsou dnes číslem jedna a aktuálnější než kdy dřív.

Části, které se věnovaly osobnímu příběhu hlavního hrdiny, mne velice bavily. Byly poučné, tragické, občas úsměvné. Ději chyběl rychlý spád, mnoho zvratů se nedočkáte, a pokud už, tak velice rozvleklých a gradujících až po čase, což ale s přehledem vynahrazovala kvalita jazyka i samotné knihy. McEwana je prostě radost číst a za tím si stojím.

Solar díky svému námětu nemusí sednout každému. Autorovo vyprávění je značně depresivní, příliš vědecké, díky sáhodlouhým kapitolám se může zdát nekonečné. Typický McEwanův styl, pokud se vám líbí, vám ale nedovolí knihu odložit. Michael Beard se vám i přesto, jak neobyčejná a vlastně antihrdinná postava to je, hluboce zaryje do paměti. Průměrné dílko s poměrně velkou literární hodnotou, které bude od nynějška aktuální v každé době, kdy jej otevřete. Solar je další skvělou odeonkou, která rozhodně neupadne v zapomnění.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm