12/09/2018

Psí domov


Sonda do psí duše, klapka třetí

Autor: Baru

Je to již pár let nazpět, co světovým trhem proletěla první kniha W. Bruce Camerona – Psí poslání, které v knižním světě svým námětem a zpracováním nemělo obdoby, a roku 2010 se okamžitě stalo bestsellerem držícím se neuvěřitelných 52 týdnů v čele žebříčku New York Times Bestseller.  Jen o rok později se na americkém trhu objevuje další Cameronova kniha, nápadně identická – Psí cesta, volné pokračování prvního románu, nezklamalo, přestože si domněle již nezískalo tolik čtenářů a příznivců, jako tomu bylo u jeho prvotiny. Dnes již v rukou můžete držet v pořadí třetí knihu z této pomyslné řady, příběh Psí domov. Zklamal takzvaným ‚vařením z vody‘, či naopak příjemně překvapil?


Čtyřiadvacetiletý mladý student medicíny Lucas Ray milující zvířata se zavázal starat se o opuštěné kočky přebývající v chátrajících bytových jednotkách nedaleko jeho bydliště. Když ho jednou při krmení tuláckých zvířat přivítá malé osamocené štěně, rozhodne se o něj postarat, přestože ví, že to z mnoha důvodů nemusí být v jeho silách. Z malého zanedbaného štěněte, které Lucas pojmenuje Bella, vyroste nádherná mladá fenka obřího vzrůstu. Z Belly se stane nejenom právoplatná členka skrovné rodiny, ale především nepostradatelný canisterapeutický pes Lucasově matce, jež se mnoho let potýká s neurotickými a psychickými problémy. Jenže nastane den, kdy se Bella s Lucasem a jeho matkou musí ze závažných důvodů na pár týdnů odloučit. Věrný přítel to ale nechápe a nedokáže se s tím smířit. Nádherná, oddaná Bella se poháněna láskou ke své lidské rodině vydává na stovky kilometrů dlouhou nebezpečnou pouť Coloradem až tam, kde si pamatuje svůj domov. Oddaná fena přeskakující plot tehdy ještě neví, že má před sebou dva roky putování krutou zimou i vyprahlým létem, období neuvěřitelného hladu i překonávání lidských nástrah a konečné vítězství nad sebou sama.  

Psí domov je stejně jako Psí poslání či Psí cesta srdceryvným příběhem o oddanosti našich nejvěrnějších a nejlepších přátel, při kterém mnohokrát uroníte slzy a mnohokrát budete přemáhat smích. Bruce Cameron v této knize zasadil do linky nejenom právě neustále se objevující tématiku oddaného a milujícího charakteru psů, ale také lidské zlomyslnosti, bojkotování systému a konvencí či lékařské využití zvířat, které mají v medicíně nepostradatelné místo.

Stejně jako u svých předchůdců hraje Psí domov především na čtenářovy city, nicméně dějovou linkou rozhodně nepokulhává. Psí hrdinka se vydává napříč nástrahám a novým dobrodružstvím v neuvěřitelně rychlém sledu a vy díky tomu tento třistastránkový příběh dokážete zhltnout během jediného dne. Knihy Bruce Camerona jsou nejenom pekelně čtivé, ale především silně návykové.

„Byli milí a dali mi najíst, ale patřili do kategorie těch, kteří mě odváděli od Lucase. Šla jsem s nimi, protože mě to k nim neodolatelně táhlo. Pozdravila jsem je a oni mě za to pohladili. Lidé se v přítomnosti psa cítí lépe a ani tito nebyli výjimkou.“

Čím se tato kniha z řady výrazně odlišuje? Zatímco v předešlých knihách autor v roli vypravěče prostřídal hned několik psích charakterů s jiným posláním, vypravovací linku této knihy má pod taktovkou pouze kříženka Bella. Určitým způsobem tak kniha není tak barvitá jako první dvě, nicméně v konečném efektu to vůbec není překážkou ani žádným mínusem.

Psí domov je opět nádherná, místy smutná, dojemná kniha, která v empatických čtenářích dokáže vyvolat nejrůznější škálu emocí. Ač již ne tak silný, byť stále návykový příběh si doufám získá nejen skalní fanoušky autora, ale také mnoho nových milovníků zvířat, které se do Psího domova rozhodnou začíst. Své předchůdce ani má očekávání nepředčil, ale záležitost na jedno odpoledne to byla neuvěřitelně milá.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm