02/09/2018

Áďa spadla do kanálu


Áďa - vtipná a nebojácná průvodkyně Prahou.

Autor: Vali

Neznám člověka, co by neměl rád dětské knížky, obzvlášť ty s nádhernými ilustracemi. Já se samozřejmě rovněž hrdě hlásím mezi milovníky tohoto žánru. A zrovna nedávno mi přišla pod ruku novinka Sylvy Francové – Áďa spadla do kanálu aneb putování dávnou Prahou.


Áďa je neposedná holka ze sídliště, která má o minutu starší dvojče, ségru Niku. Nika je děsná vzorňačka a pořád něco povídá. Na druhou stranu je s ní legrace a díky ní není Áďa nikdy sama.

Když obě holky onemocní, Nika poslušně leží a odpočívá, kdežto Áďa se nudí, a proto se vydá ven. Loudá se po sídlišti, vymýšlí, co by mohla provádět, jenže nic z toho nestihne, protože spadne do kanálu. V něm se seznámí s krysákem Emanem, který se vydává za myšáka, aby se ho lidé nebáli, a rackem Ferem, Emanovým kamarádem, který je strašně chytrý a moc rád se poslouchá. S oběma novými přáteli se vydává na putování Prahou, jenže jak brzy zjistí, není to ledajaké putování – Áďa s nimi prochází Prahu napříč staletími. 

Sylva Francová přišla s geniálním nápadem – seznamuje děti s historií Prahy formou hry. Společně s Áďou procházíme jednotlivé části Prahy v různých historických obdobích a naprosto nenásilnou formou jsou nám dávkovány informace o Bruncvíkovi, orloji, Židovském městě, Pražském hradě, Vyšehradě, dále o významných osobnostech spojených s našimi dějinami jako je Karel IV., Rudolf II., ale také se způsobem života v minulosti.

Tyto informace jsou podtrženy celostránkovými ilustracemi a celkově originálním grafickým zpracováním textu – spousta textu je umístěna v komiksových bublinách, rozsáhlejší informace jsou umístěny v obrázcích, střídají se typy písma.

Zkrátka a jednoduše, pokud máte doma dítko okolo 6 let, zkuste po této knize sáhnout. Nejenže bude krásnou ozdobou vaší knihovny, ale dozvíte se i spoustu informací souvisejících s českými dějinami. Během čtení budete mít chuť vydat se na procházku po Praze a hledat jednotlivá místa, což by mohlo být i dobrým tipem na rodinný výlet, co říkáte?





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm