08/05/2022

Rivalové

Co se škádlívá, to se rádo mívá…

Autor: Nela

 

Na první pohled typický sladký románek s trochou hašteření. Ovšem ono hašteření v sobě skrývá mnoho úsilí, emocí, nejistot a problémů. Tak bych několika slovy charakterizovala horkou novinku z CooBoo redakce, Rivalové.

 


„Chceš, aby tě nikdo nepodceňoval, což je pro někoho, kdo se neustále snaží sám sebe přesvědčit, že je lepší než ty, dost otravné“

 

Od začátku školy spolu Alison Sangerová a Ethan Molloy soutěží. Člověk by si pod tím představil nějaké menší naschvály, opak je ale pravdou. Tito dva soutěží naprosto ve všem. Ať už se to týka toho, kdo napíše test rychleji nebo kdo z něj dostane více bodů. Jejich cílem je ve všem uspět a dostat se na vysněnou školu - Harvard. Nejhorší na tom všem je, že spolu sdílí všechny hodiny, zájmové kroužky a aktivity, takže jsou si v patách celý den. Dokonce i jejich přátelé a učitelé jsou z toho již unavení. Když jim jednoho dne ředitelka zadá úkol, aby spolu zorganizovali sraz absolventů po deseti letech za nějakou tu malou odměnu, jež by jim dala větší šanci dostat se na Harvard, začnou spolu trávit více a více času, až se z jejich nenávisti stane nevinné přátelství, které se každou kapitolou zvrhává v něco více, a Alison si začíná uvědomovat, že jediné, po čem vlastně touží, je Ethan.


„Člověk při myšlení na minulost často propadá nostalgii. To ještě neznamená, že bys měl vracet čas. Občas se naše cesty s kamarády prostě rozejdou.“

 

Po celou dobu čtení dodává kniha dávku středoškolského prostředí, povinností a komplikovaných mezilidských vztahů. Z hlavních postav jde cítit veliké odhodlání vydat ze sebe to nejlepší a užít si jejich středoškolský život v trošku jiném stylu, než je zvykem. Upřímně jsem musela zpytovat své svědomí z toho, jak moc se Alison učí a kolik toho pro svou školu s Ethanem dělají. Jejich přístup ve mně něco zanechal. Vždy si na ně mileráda vzpomenu, kdykoliv se mi něco nebude chtít udělat.


Velmi mě bavily popisy pocitů nejistoty. Je příjemné vidět, že i jiní někdy až příliš přemýšlejí nad některými (možná i zbytečnými) věcmi.


Kniha se zaobírá tématem dospívání, s čímž jsem velmi souzněla. Snaha chovat se dospěle, aby nás puberťáky brali dospělí vážně, a zároveň potlačit dětinskost, která se přese všechno občas dostane na povrch.


Kniha pro mě byla skvělou volbou, jelikož si postavy procházely tím, čím si právě procházím já, tedy až na to soupeření.


Rivalové /  E. Wibberley a A. Siegemund-Broka / CooBoo / 2022


Děkujeme společnosti Albatros Media, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm