09/01/2022

Bambi, aneb Příběh z lesů

Nádherně ilustrovaný příběh slavného kolouška určený pro ty nejmenší.


Autor: Bára


Předpokládám, že zřejmě všichni znáte příběh Bambiho, srnčího mláděte, z něhož jednou vyroste pán lesa. Nakladatelství Pikola nedávno přišlo s novým vydáním, tentokrát Philippa Jalberta, který příběh Felixe Saltena převyprávěl do podoby pro děti od 3 let. Jakmile jsem ho viděla, bylo mi jasné, že ho v domácí knihovničce musíme mít, protože za a) Bambi, za b) ty ilustrace!


Vzhledem k věkové kategorii, na níž je kniha cílena, je příběh zjednodušený, zaměřený výhradně na život Bambiho, oproštěný od drsnějších výjevů z přírody. To ovšem neznamená, že vynechal klíčové momenty z osudu Bambiho, pracuje však pouze s náznakem a nechává poměrně velký manipulační prostor pro rodiče. Abyste mě lépe chápali, uvedu konkrétní příklad - při útěku před lovcem se maminka Bambimu ztratí z dohledu a již se neobjeví, je tedy na nás, jak a jestli se nad tím, co se s ní stalo, pozastavíme a dovysvětlíme, protože samozřejmě záleží s jak starým a citlivým dítětem knihu čteme, to by mělo být rozhodující a právě k tomu nám autor poskytl prostor, což jako matka velmi oceňuji. Díky tomu celý příběh působí až poeticky.

Prosím vás a ty ilustrace!? To je něco přenádherného! Ilustrátorem tohoto kouzelného vydání je samotný autor, jehož ilustrace jsou ve světě dětské knihy velice žádané (čemuž se rozhodně nemůžeme divit). Myslím, že to bude i jedním z hlavních důvodů, proč si tuhle krásku pořídí i spousta (věkem) nedětských čtenářů.





Bambi, aneb příběh Příběh z lesů / Philippe Jalbert / Pikola / 2021


Děkujeme společnosti Euromedia, a. s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm