09/03/2020

Chmatákovi a velká narozeninová loupež


Příběh jedné neobyčejné rodiny
Autor: Míša

Seznamte se, prosím, s pětičlennou rodinou. Jmenují se Chmatákovi. A pokud si myslíte, že to je obyčejná rodina jako každá jiná, tak jste na velkém omylu. Jsou přesným opakem dokonalé rodiny. Jejich velkým koníčkem jsou totiž loupeže!


Nejstarší je tatínek Mstiboj, jehož oblíbený předmět je páčidlo. Musí ho mít neustále při sobě. Co když se bude zrovna teď hodit? Maminka Mája, hubená a dlouhá žena, pro kterou není žádný problém protáhnout se malými prostory. Berta, celým jménem Poberta, mazaná a odvážná mladá dívka. Tonda je starší brácha Berty. Na rozdíl od ostatních členů je to hodný a skromný chlapec. Nemá rád věci, které se nesmí. Poslední je Čmucháček, domácí čtyřnohý mazlíček.

„Tohle je napínavý příběh o tom, jak Chmatákovi udělali všechno, co bylo v jejich silách, aby získali obrovské lízátko, které si jejich syn Tonda přál k narozeninám.“
 
 Hned na začátku najdeme krátký přehled toho, co v příběhu můžeme najít. Vyprávění obsahuje například krádež, kopání tunelu, brečící dospěláky či mazané nápady, lži, finty a podvody. Kniha je rozdělena na krátké kapitoly, které jsou vždy krátce pojmenovány. Důležitým prvkem knihy jsou ilustrace, které příběh bohatě doplňují.

Kniha je vytištěna na kvalitním křídovém papíře, což ji dodává eleganci a šmrnc. Příběh není dlouhý, má pouhých šedesát dva stran, čtení je svižné a tím pádem vhodné pro malé čtenáře. Doporučený věk je šest a více let, což bych také doporučila.

Líbí se mi, že příběh je jiný než ty, které můžeme vídat na pultech knihkupectví. Hlavními hrdiny nejsou kladné postavy, ale rodina, která si libuje v krádežích, lžích a podvodech. A co malé děti milují? Hru na policajty a lupiče a sladkosti. To vše v tomto příběhu najdou. Je to příjemná změna, a pokud rodiče čtou s dětmi, určitě se dopátrají i ponaučení.

„POZOR!
Nikdy se nechovejte jako Chmatákovi! Krást se nemá. Lidem je to pak líto (a kromě toho můžete skončit ve vězení).“







Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm