28/02/2020

Mágové z Agarveny: Prokletá pevnost


Prokletá pevnost

Autor: Markét

Pokud mě znáte, věděli byste, že když se mi naskytne možnost číst fantasy, které vypadá zajímavě, hned po tom skočím. Obvykle se povede, že se z toho vyklube úžasná knížka, a Mágové z Agarveny nebyla výjimka. Zaujme vás nejen nádherně malovanou obálkou, ale i popisem děje.


„Žena, kterou tak miloval a která ho tak nenáviděla, měla v očích slzy a on by nejraději plakal s ní. Se zlomeným srdcem a zničenou duší sevřel oběma rukama kožený vak, otočil se k severu a rozeběhl se do hor.“

Hlavní postavou je nejspíš Kenrik, který už dva roky hledá svoje příbuzné, přátelí se s královnou Ianiloru Deily. Když už jednoho svého příbuzného najde s léčitelkou Nomi, je zklamaný, protože oním příbuzným je zloděj Drek, který je už předtím stihl okrást. I když z toho Kenrik ani Drek nejsou šťastní, musí začít spolupracovat, protože královna Deily potřebuje pomoc s krutými a mocnými mágy z pevnosti Staxon, kteří čím dál tím více ohrožují své okolí, a nastal čas je zarazit. Věří, že právě oni zvládnou zastavit temnotu, která se z pevnosti šíří. Podaří se této nesourodné trojici osvobodit i čarodějku Siran, kterou staxonští mágové zajali? Vymyslí taktiku, která povede k vítězství, nebo zažijí chuť porážky? 

„Neztrácej naději, Deili,“ povzbudil ji. „Osud ti za tvé obrovské zásluhy jistě přichystal velmi přívětivý život.“

Co se týče charakteristiky postav, nemám nejspíš co vytknout. Kenrik je velmi chytrý, i když někdy nesmírně hrubý ke svému bratranci Drekovi, ale jinak je fajn. Nomi je sice vzrůstem malá, ale zase velice moudrá a ví, co dělá. I když se na začátku s Kenrikem nepohodli, později se z toho vyklubalo hluboké přátelství. Drek je vtipný a docela i vychytralý (bodejť by nebyl - je přece zloděj a podvodník), ale někdy mi přijde hodně tvrdohlavý. Mimo to je docela v pohodě.

Autorce se vyvedla nejen charakteristika jednotlivých postav, vymyslela i skvělý příběh. Kniha se čte velmi dobře, děj není komplikovaný a vše je prostě velmi jasné.  Sice mi tam možná chyběla malá mapka světa, kde se to všechno nachází, abych měla lepší představu, jak já to mám ráda, ale to v klidu oželím. I když jsem se už o tomhle zmiňovala na začátku, kniha má velice krásnou obálku.

„Oddechl si, když se konečně ocitli pod hvězdami a královo vojsko utvořilo mezi nimi a Staxonskými obranný val.
Jednalo se však jen o nepatrné vítězství.
Pravá bitva teprve začala.“

Knihu bych upřímně doporučila všem, nejen milovníkům fantasy. Já si tedy myslím, že by se měla líbit všem. A co víc, je to původní česká fantasy a my přeci chceme podporovat české autory, ne?


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm