17/01/2020

Stezka v troskách

Tísnivá historická romance na pozadí poválečných událostí v Evropě

Autor: Baru

Gemma Liviero se na českém knižním trhu poprvé objevila se svým historickým románem Zlomení andělé, jehož recenze ještě před vydáním slibovaly neuvěřitelnou senzaci. A bylo tomu opravdu tak. Australská autorka si české čtenáře podmanila jako mnohé jiné na světě svým neskutečně autentickým, syrovým a detailně propracovaným příběhem. Čtenáře mladé, starší, ženy i muže dojali Zlomení andělé tak silně, že jim ještě dlouho po dočtení rezonovali v hlavě. Když se objevila zpráva o vydání druhé knihy této autorky, navíc napsanou v podobném podtónu, nikdo z nás neváhal. Stezka v troskách spatřila regály koncem minulého roku a od té doby je na ni pěna pouze samá chvála.



Květen 1945. Ženy a děti se prohrabují troskami, které zbyly z velkého slavného Německa. Nacističtí přisluhovači se snaží stůj co stůj uprchnout ze země a rozbořené byty, kdysi krásné a opečovávané, rabují Rusové. V tomto zmatku a čirém chaosu nahlížíme do života několika lidí v lesích poblíž Drážďan. Tři lidé, tři přátelé, tři milenci. Trojice spojená minulostí, křivdou, láskou i tajemstvími. Erich, příslušník Schutzstaffel, tichý a odměřený, oddaný nacista, skrývající se před bedlivými zraky vítězných Rusů. Rosalind, zdravotní sestra, unavená životem a zradou, bezměrně oddaná manželka. Georg, její manžel, těžce raněný ve válce, potýkající se s děsy z minulosti a žijící bezvýhradně pro Monique, svou nejlepší, volnomyšlenkářskou a vitální přítelkyni ztracenou ve válečném chaosu. Tito lidé jsou nerozlučně propleteni svými svazky, osudy a bezměrnou láskou. Do nenarušeného pouta ale náhle vpadá Ital Stefano na cestě do své domoviny. Po boku mu věrně kluše malý osiřelý chlapec, Michal, jehož osud třímá pevně v rukou.


Když životní cesty těchto lidí autorka umně propojí v jednu, je jen otázkou času, kdy vyplují na povrch fatální následky, které toto setkání již od začátku věstí. 

Stezka v troskách je napsána čtivým, velmi popisným a detailně propracovaným stylem. Na pozadí příběhu panuje velmi ponurá a tísnivá atmosféra, která je pro čtenáře téměř hmatatelná. Napínavá začíná být přibližně poslední třetina knihy, kdy všudypřítomné tlak téměř prosakuje mezi řádky.


Dvě velmi podobné knihy, dva velmi podobné koncepty, dvě velmi podobné dějové linky. Kdybych měla srovnat autorčinu prvotinu se Stezkou v troskách, jsou tu velmi nepatrné, leč přece viditelné detaily a chyby, které dělají Zlomené anděly jednoznačně povedenějším románem, který u mne vyhrává na plné čáře. Stezka v troskách má pomalejší tempo, méně charakterní hrdiny, k nimž si čtenář nedokáže najít cestu, a historie před romancí trochu ustupuje do pozadí, což mi asi vadilo nejvíc. Kdybych ale nemohla porovnávat a zhodnotit, jak si Stezka v troskách stojí mezi ostatními tituly podobného ražení, určitě bych ji vyzdvihla jako jeden z těch povedenějších.


Gemma Liviero je obdařena literárním talentem. Umí zkrátka psát a umí to velmi dobře, tak dobře jako málokdo. Ať jste či nejste jejími příznivci nebo věrnými čtenáři, tuto knihu od srdce doporučuji. Je plna životních situací, strachu, zrady a zvěrstev, ale také odhodlání, které již nevlastní nikdo jiný než lidé procházející si tehdy tímto peklem. Doufám, že mi bude dáno za pravdu, když řeknu, že ve Stezce v troskách se najde v určitých situacích každý z nás.




2 komentáře

  1. Krásná recenze. Stezka v oblacích mě zaujala na první pohled. Ale pak jsem narazila na první autorovu knihu a řekla si, že první si musím přečíst tu. Mám ji už ve čtečce a doufám, že se k ní příští týden dostanu :)

    OdpovědětVymazat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm