13/01/2020

Hraničářův učeň: Klan Rudé lišky


Úspěšná série Hraničářův učeň pokračuje.

Autor: Markét

Na třináctý díl Hraničářova učně jsem netrpělivě čekala od chvíle, kdy jsem si přečetla díl dvanáctý. V něm se změnila hlavní postava knihy a mě opravdu zajímalo, jak se bude vyvíjet dál.


Maddie jsme v předchozím díle opustili právě ve chvíli, kdy obdržela svůj bronzový dubový list (znak hraničářů) a kdy byla oficiálně prohlášena za hraničářského učně. V knize třinácté se s ní setkáváme při zkoušce v nepozorovaném pohybu na konci třetího ročníku, takže příběh přímo nenavazuje.

Pak, naprosto nevysvětlitelně, se otočil zpět, změnil směr a pohyboval se rovnoběžně s místem, kde ležela. Tep jí opět prudce stoupl, když si uvědomila, jak málo stačí, aby ji našel.
Ucítila prudkou bolest v levé ruce, když jí na ni šlápl a přenesl váhu, aby udělala další krok.
„Au!“ vykřikla dřív, než se stihla zarazit.
Zároveň sebou bolestně trhla, zrovna když on ucouvl, jak ucítil cizí předmět pod nohou. Pohla se jen lehce, ale stačilo to. Zametač vítězoslavně vykřikl a ona ucítila železný stisk na zadní straně pláště, hned pod kapucí, když ji zvedal ze země.

Už nemáme šanci potkat rozmazlenou, navztekanou araluenskou královskou princeznu Madelyn, jakou byla zpočátku. Není sice příliš nadšená, že musí strávit prázdniny v nudném prostředí královského hradu, ale brzy si najde rozptýlení – rozhodne se najít tajné chodby a schodiště, která by se měla skrývat za zdmi a ve sklepení.
Zároveň na Maddie čeká daleko horší protivník než samotná nuda. Jak napovídá už název knihy, problémy způsobí klan Rudé lišky, který zpochybňuje ženské následnice trůnu. A zkomplikuje život nejen hraničáři Gilanovi a rytíři Horácovi, kteří padnou do léčky, ale i Maddie a její matce Kasandře, které zůstanou na hradě Araluenu.

Pak, najednou a naprosto nečekaně, ucítila ostrou bolest v levém zápěstí, na které šlápla noha v těžké botě a zatlačila je do tvrdé země a kamenů. Bylo to tak náhlé, tak nečekané a tak bolestivé, že téměř vykřikla a cukla rukou. Najednou měla silný pocit, že už to zažila, a v myšlenkách se vrátila k nedávno skládaným zkouškám. Kousla se do rtu, zadržela výkřik bolesti, který se jí dral z úst, a veškerou silou vůle se přiměla nechat ruku ležet tak, kde byla.
Muž nad ní zakopl a zaklel.
„Co je zase?“ V hlasu muže s pochodní byla jasně slyšet netrpělivost s nešikovným a pomalým společníkem.
„Šlápl jsem na kořen,“ zavrčel muž.

Kniha byla velmi čtivá, děj rychle plynul a zajímavé jsou i změny úhlu pohledu (střídají se kapitoly z Araluenu a z výpravy Gilana a Horáce), které mě nutily číst dál. Na druhou stranu už v polovině knihy bylo podle několika náhodných nápověd jasné, kdo je nepřítel, možná je to ale dáno tím, že Klan Rudé lišky byla třináctá kniha v sérii, a tak mám autora docela přečteného. Někdy jsem měla pocit, že některé postavy ztratily svou rozvážnost a klid. Bez rozmýšlení a trošku naivně se Horác s Gilanem vydali na výpravu, nechali hrad jen s malou posádkou a padli do léčky. Maddie jako by za sebou neměla tři roky výcviku a dělala chyby, jako by se právě stala hraničářskou učenkou. Na druhou stranu ale princezna Kasandra zachovala chladnou hlavu a promyšleně bránila hrad, sebe i své poddané, i když byla v přímém ohrožení života.

Hraničářův učeň: Klan Rudé lišky je nejen kniha pro oddané fanoušky této série, ale doporučila bych ji i novým čtenářům, stačí si přečíst jen předchozí díl, staré známé postavy hraničářů byly odsunuty do pozadí a prostor získává hlavně Maddie. Bylo to skvělé pokračování, i když s trochu předvídatelným úhlavním nepřítelem. Napětí a očekávání dalšího dílu ještě zvyšuje neuzavřený příběh, nevíme, jak dopadne obklíčení Horáce a Gilana, natož situace na hradu Araluenu. Teď mi nezbývá nic jiného než se těšit na další díl.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm