05/01/2020

Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola


 Sesterstvo kouzelné kočky Fabioly.
Autor: Bára

Nevím, jak to máte vy, ale my, když vybíráme dětskou knížku, většinou vybíráme z produkce osvědčených nakladatelství. Snad nikdy nás nezklamal Albatros, který už vydává dětské knihy sedm dekád. Jakmile jsem tedy uviděla nádhernou obálku knihy Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola pod záštitou Albatrosu, věděla jsem, že tuhle si doma musíme přečíst.


Ela, která se právě přistěhovala, nastupuje do nové školy, kde nikoho nezná. Je z toho pochopitelně nervózní, naštěstí se však brzy seznámí s Bárou a Míšou díky Fabiole, kočce jejich osamělé sousedky.
Fabiola je ale nedala dohromady náhodou, potřebuje totiž, aby jí pomohly vyřešit záhadu, která paní Ládvíkovou trápí desítky let.

„Jak se to mohlo stát? To ta kočka! Fabiola! Ona je kouzelná. Viď, že jsi kouzelná?“
Kočka zvedla packu a zatvářila se šibalsky.
„Začalo to už tím, že nás dala dohromady, a my jsme vytvořily takovou jako… skupinku!“
Vtom si Bára vzpomněla. „Skupinku už bysme měly vytvořit, holky, kvůli tomu projektu do školy…“
„Počkej!“ odbyla ji netrpělivě Míša. „Jak teď můžeš myslet na školu? My jsme přece úplně zvláštní skupinka, když jsme zažily takovéhle dobrodružství! Jsme spíš jako sestry. Tak budeme sesterstvo. Sesterstvo kouzelné kočky Fabioly, to je název, co?“
 
Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola je opravdu vydařená knížka pro děti od osmi let. Myslím si, že vzhledem k povaze příběhu po něm sáhnou spíše dívky, ale to je asi věc názoru. Co je ale důležité, když už se do ní pustí, věřím, že se jim bude líbit.

Hlavní hrdinky jsou skvěle vykreslené. Každá z členek sesterstva je jiná – Bára je svéhlavá, možná trochu od rány a impulsivní, co na srdci to na jazyku, velmi praktická a má v sobě vůdcovské sklony, Míša má chudák alergii na všechno možné, je dost citlivá a občas má pocit, že je holkám na obtíž, což vůbec není pravda, no a Ela, nováček ve třídě, je velmi stydlivá, často se červená, to jí ale nebrání navázat nová přátelství, navíc je to právě ona, kdo se „dorozumívá“ s kočkou Fabiolou. Holky se skvěle doplňují a tvoří báječnou partu. Ovšem povedené jsou všechny postavy, ne jen ty hlavní.

Skvěle vystavěný je i samotný příběh. Je zasazený do reálného světa, který děti znají, ale je prostoupený fantaskními prvky, které mají své opodstatnění – díky nim se čtenáři dozví něco o naší moderní historii, konkrétně o holocaustu a poválečných událostech, včetně únoru 1948. Tyto události jsou dětem podávány srozumitelně a citlivě, přesto si myslím, že někteří budou potřebovat dovysvětlení dospělým.

Kniha je velmi povedená i po grafické stránce. O nádherné ilustrace, které skvěle doplňují samotný příběh, se postarala Bohumila Beccera-Gablasová.

Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola je krásný a milý příběh, skrze který si děti uvědomí, jak důležité je opravdové přátelství, naslouchat starším lidem a nebýt lhostejný ke svému okolí.






Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm