17/01/2020

Gerda: Příběh moře a odvahy

Příběh o odvážném mořském putování.
Autor: Bára


Když se v první zásilce z Knihozemě objevila Gerda, všichni po ní okamžitě sáhli. Není se čemu divit, je to jedna z nejkrásněji ilustrovaných dětských knih. Byl to milý, láskyplný, byť smutný příběh, který dětem ukázal, jak je i přes nepřízeň osudu důležité se nevzdávat, a zároveň vyzdvihl důležitost rodiny a potřebu domova. Ke konci roku 2019 vyšlo pokračování, Gerda: Příběh moře a odvahy, a já jsem byla velmi zvědavá, jak autor Adrián Macho s příběhem dál naloží.



Gerda žije se svým (znovu) nalezeným bratrem Larsem v přenádherné Rajské zátoce. Každý den, když mořskou hladinu zahalí tma, spolu zpívají uspávanku, kterou je naučila jejich maminka. Ovšem jednoho dne zjistí, že jejich píseň má i pokračování. A proto se vydají na cestu do neznáma, aby našli zbývající sloky maminčiny písně.


Každý se občas trochu vyleká,
Strach trápí rybku, ba i člověka.
Pokud mu ale čelíš s odvahou,
Zážitky k tobě jistě připlavou.


Co se týče příběhu, Gerdino pokračování se mi líbilo ještě o něco více než její první dobrodružství. Opět má spoustu krásných myšlenek, ale tentokrát jsou lépe formulované, není potřeba tolik hledat mezi řádky. Přesto si myslím, že vzhledem k cílové skupině čtenářů, tedy děti od čtyř let, bude v některých momentech potřeba dovysvětlení dospělého, což nevidím jako problém, protože předpokládám, že s čtyřleťáky čtou rodiče, kteří si s nimi o příběhu i povídají. 

Celým příběhem silně rezonuje myšlenka odvahy. Autor skrze Gerdu a Larse dětem ukazuje, že je naprosto normální mít strach, jen je důležité se mu nepoddávat, ale naopak postavit se mu čelem.


„Mít strach nebo se něčeho leknout není žádná ostuda. Strach patří k životu jako plankton k velrybímu jídelníčku. Kdybychom nepoznali strach, nemohli bychom ho překonat a stát se tak statečnými.“


V knize se ale objevují i další krásné myšlenky, které děti určitě obohatí nebo je alespoň přivedou k zamyšlení.


„I muréna se s nimi od srdce zasmála a oni si uvědomili, že vlastně vůbec nezáleží na tom, jak kdo vypadá. Muréna je sice na pohled nehezká, ale neudělala jim nic zlého.“


Celý příběh je rozdělen do krátkých kapitol, proto se nemusíte bát, že by u čtení menší děti nevydržely, právě naopak. To, co je ke knize bude opakovaně přitahovat, jsou kouzelné celostránkové ilustrace.


Gerda: Příběh moře a odvahy je kniha, která se povedla ještě o fous více než její předchůdkyně. Je to zřejmě proto, že její myšlenky nemusíme často hledat mezi řádky, přesto si však zachovala svou poetičnost. A ilustrace? Ty jsou zkrátka pastva pro oko… Posuďte sami.








Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm