02/01/2020

Dogman: Utržený z řetězu


Dogman je zpět!

Autor: Bára

Předpokládám, že spousta z vás na jaře zaznamenala komiks Dogman, který je primárně určen pro děti, přesto po něm sáhlo i spousta dospělých čtenářů. U nás ve škole se dokonce stal doslova fenoménem a byla jsem mile překvapena, kolik dětí po této knize sáhlo. Není se ale čemu divit, autor se totiž nesnaží přijít s nějakou intelektuální, či superhrdinskou ságou. Prostě napsal komiks způsobem, jako by ho psaly skutečné děti. A v tom je síla jeho úspěchu.


Dogman je pesopán, to znamená, že vznikl spojením drsného cajta Králíčka, který měl ale místo mozku odvar, s chytrým psem Lojzou, který měl zas slabé tělo. Ptáte se, jak došlo k jejich spojení? Jednoduše - po výbuchu Lojzovi umíralo tělo, Králíčkovi zase hlava, proto se lékař rozhodl přišít psí hlavu k policejnímu tělu, čímž vznikl zbrusu nový bojovník proti zločinu. Spojení člověka a psa mělo mnoho výhod, ovšem Dogman měl i spoustu zlozvyků – hrozně slintal, byl posedlý míčky, hrozně rád se válel v mrtvých rybách – a co si budeme povídat, tyhle nešvary mu při policejní práci často dost zavařily.

Zní vám to bláznivě? Tak přesně v tomhle duchu se nese celý komiks. Celá kniha totiž působí, jako by ji psalo i kreslilo dítě. Zápletka je jednoduchá, ztřeštěná, plná dětského humoru. A v tom je právě síla Dogmana. Právě proto se dětem tak líbí. Je jim svým projevem blízká. 

Autor opět vtipně komunikuje se čtenářem, ať už tím, že mu pomocí komiksu připomíná, jak Dogman vznikl, nebo ukazuje historii vzniku Dogmana pomocí bonusového komiksu, či tím, že autor nabádá čtenáře k rozpohybování obrázků (ano, i já jsem jako blázen rozhýbávala stránky a přidávala na žádost autora zajímavé zvukové efekty….). Ty kreativnější naučí kreslit hlavní hrdiny.

Barevné kresby jsou sice velmi jednoduché, ale i tak mají něco do sebe a budou vás bavit. Působí (stejně jako text), jako by je kreslilo dítě, a aby to působilo ještě autentičtěji, objevují se v textu i „škrtance“.

Dogman - Utržený z řetězu je určen čtenářům od sedmi let. Hledáte-li něco jednoduchého, co dítko sice nijak nepoučí, zato královsky pobaví, je Dogman tou správnou volbou.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm