14/12/2019

Co když jsme to my


Věříte na lásku na první pohled?
Autor: Míša

Společná kniha autora Adama Silvera a americké spisovatelky Becky Albertalli. I když vám její jméno na první pohled nemusí být známé, dílo Já, Simon, už vám určitě povědomé bude. Jelikož jsem se dříve nesetkala s takzvanou LGBT tématikou, byla tato kniha pro mě tak trošku výzvou. A co to vůbec ta zkratka LGBT znamená? Je to označení pro lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby.


Jak už samotná obálka knihy napovídá, hlavní hrdinové tohoto příběhu jsou dva mladí chlapci Arthur a Ben. Jednoho dne se náhodou potkají v New Yorku na poště. Jelikož si při prvním setkání nevymění telefonní čísla ani jména, podle kterých by se mohli najít na sociálních sítích, hledá se jiný způsob, jak by se tito dva mohli znovu shledat. Mají kolem sebe přátele, kteří jim pomáhají a podporují je. A od té doby se začíná psát jejich společný příběh.

Pojďme se blíže podívat na postavy, které se v této knize vyskytují. Ben je Portoričan pocházející z věřící rodiny. Jeho nejlepším přítelem je Dylan, který této knize dodává šmrnc. Je vtipný, Bena podporuje a jsou nerozlučná dvojka. Dokud se v jeho životě neobjeví Samantha, kvůli které se jejich názory dokáží i rozejít. Benův expřítel se jmenuje Hudson. Díky němu se setkal s Arthurem, protože chtěl svému bývalému příteli poslat krabici se starými věcmi. 

Artur pochází z Georgie, ale momentálně tráví léto s rodiči v New Yorku.  Jeho nejlepší přátelé se jmenují Ethan a Jessie, se kterými si pravidelně píše nebo volá přes videohovory. Jeho rodiče jsou vzdělaní lidé, ale nedokáží spolu vyjít bez hádek. Proto se Arthur obává, aby se nerozvedli.

V celém příběhu je kladen důraz na přátele a vzájemné vztahy. Díky tomu byly některé části zdlouhavé a nudné. Začátek knihy byl čtivý, protože čekáte, jak to vlastně dopadne. Potkají se znovu? Jak k tomu dojde? Pak nastává útlum, kdy máte tendenci přeskakovat některá slova či řádky nebo chuť se čtením úplně přestat. Pokud se však „prokoušete“ méně zajímavými částmi, nastávají opět situace, do kterých se rádi začtete.

Na můj vkus byla kniha zdlouhavá a místy hodně upovídaná. Uvítala bych více napětí a zvratů. U této knihy mi chyběl pocit, který vás nutí pořád číst, abyste se dozvěděli, jak příběh skončí. Na druhou stranu se zde objevují situace, ve kterých se každý dospívající člověk může najít. Ať už se jedná o vztahy s kamarády, rodiči či svou drahou polovičkou. Dalším plusem je to, že příběh je psán ichformou, jak z pohledu Bena, tak Artura. Můžete vnímat, jak dané situace prožívají. Celkově je mé hodnocení takové, že určitě to není kniha, po které bych znovu sáhla a přečetla si ji. Ale pokud máte rádi příběhy, ve kterém hraje roli láska na první pohled, a žádné velké zvraty se nedějí, tak doporučuji.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm