21/11/2019

Zdivočelé pohádky


Zdivočelé pohádky
Aneb známé příběhy jak je neznáte

Autor: Míša

Kdo by neznal literární díla Karlík a továrna na čokoládu, Prevítovi či Matyldu? Ano, oblíbený autor Roald Dahl vydal svou další knihu s názvem Zdivočelé pohádky. Fanoušci tohoto spisovatele by si tento kousek neměli nechat ujít. Ale pěkně od začátku.


Do rukou se mi dostala kniha s názvem Zdivočelé pohádky. Je většího formátu, ale s pouhými padesáti šesti stránkami. Jak již sám název napovídá, tyto pohádky budou něčím zvláštní, atypické, neobyčejné, prostě něčím zajímavé. A je to tak. Je zde celkem šest známých příběhů – O Popelce, Jack a stonek fazole, O Sněhurce, Mášenka a tři medvědi, O Červené karkulce a O třech prasátkách. V podání Roalda Dahla ale zjistíte, že tyto pohádky mohou končit úplně jinak, než jak si je pamatujete z jiných vyprávění. Jsou více strašidelné, plné napětí a akce.

Příběhy jsou psány ve verších, tudíž se čtou svižně. Slovní zásoba je rozmanitá, slova jsou volena tak, aby byla moderní a zaujala dnešní mladé čtenáře. Takže neočekávejte zastaralý slovník, ale nálož vtipných hlášek a slovních obratů, u kterých se pořádně zasmějete. 

V jednotlivých pohádkách si můžeme přečíst o různých postavách a jejich životech. Setkávají se tam odlišné lidské povahy a věřím, že každý si tam svou oblíbenou postavu najde. (Po přečtení této knihy jsem zjistila, že Karkulka už nepatří mezi mé favority.)

Protože se spolupráce pana Dahla a ilustrátora Quentina Blakea osvědčila, můžete jeho ilustrace vidět i v této knize. Jsou voleny světlejší barvy, nepřesné linie.

Kniha je doporučována dětem od šesti let. Já osobně bych knihu doporučila starším, ideálně čtenářům od devíti či desíti let. Z důvodu volené slovní zásoby. Je pravda, že v některých chvílích jsem si nebyla jista, zda je kniha určena dětem nebo dospělým.

Pokud máte rádi vtip, nadsázku, moderní literaturu, Roalda Dahla a jeho tvorbu, tak je tato kniha pro vás to pravé ořechové.






Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm