14/11/2019

Stargirl


Nebojte se vybočit z řady!
Autor: Nela

Stargirl, na první pohled obyčejný, možná až kýčovitý, nic neříkající obal, skrývající neobyčejnou knížku, která zaujme jak YA, tak i dospělé čtenáře. Jak už to však u přebalů knih bývá, postavička hlavonožce ženského pohlaví s hvězdičkou na obalu má svůj význam. Kulatá hlava, nesouměrné tenké ruce a nohy společně s trojúhelníkovou sukní – takto dle své fantazie kreslila postavy Stargirl.


Zprvu jsem knize nedávala příliš velké šance. Působila na mě dětinským dojmem, proto jsem se podivila nad faktem, že je určena čtenářům od dvanácti let. Musím přiznat, že mě překvapila více, než bych sama očekávala.

„Země k nám promlouvá, ale my neslyšíme přes všechen ten rámus, co naše smysly nadělají. Někdy je potřebujeme prostě vymazat, vyprázdnit svoje smysly. Pak- možná- se nás Země dotkne. Vesmír promluví. Hvězdy začnou šeptat.“

Pokud si budete chtít přečíst pár slov o knize na přebalu, už dopředu vás musím zklamat. Stargirl nemá, kromě pár hodnotících vět na přebalu, žádnou anotaci. Ať knihu otevíráte, prohlížíte záložky a otáčíte z kterékoliv strany, prostě ji nikde nenajdete. O to více na mě působí zajímavěji. 

Hlavní postavou je Leo – student střední školy. Ničím se nevymyká, naprosto zapadá mezi spolužáky, nemá totiž ani na výběr. Každý, kdo vyjde z davu, je terčem posměchu. Zkrátka nikdo nemá šanci vyniknout.

Vše ale změní Stargirl – potrhltá holka, která v září nastoupí na tuto školu. Díky ní se vše změní. Už její oblečení působí dojmem, že je to někdo odlišný, někdo, kdo je naučí, jak být sám sebou. Stargirl nikdy nemyslí na sebe. Vesele poskakuje, zpívá a hraje v jídelně na své ukulele narozeninovou písničku oslavencům, nosí svou krysu Cinnamona na zádech. Někteří si myslí, že není skutečná, že si ji někdo vymyslel, aby se jim mohl vysmát.

Po několika měsících Stargirliny přítomnosti ve škole se školní atmosféra začíná proměňovat. Studenti dělají, co chtějí bez ohledu na ostatní a bez ohledu na to, jestli je někdo odsoudí nebo ne.

Leo si sice povšimne Stargirl o něco později než ostatní, o to více ho však na první pohled něco na ní uchvátí. Zprvu to vypadá, že mu dívka moc nevěnuje pozornost, ale po pár ostýchavých stránkách se mu dostane pozornosti tolik, že spolu začnou chodit. Vše s ní vypadá kouzelně. Pronásledují lidi jen tak, zachycují fotky jen tak, dělají hvězdy v poušti jen tak, protože je to baví. Jenže není vše tak růžové, jak se zdá. I v této knize přichází zlom. Se Stargirl se po nějaké době nikdo nebaví za zradu školního týmu ve fotbale, za což mohou její empatické sklony.

Leo se začne cítit sám, všichni se s ním přestávají bavit. A tak se  Stargirl rozhodne kvůli němu změnit. Změní si jméno, styl, zkrátka vše. Bohužel je to málo a Leo si musí vybrat mezi popularitou na škole, nebo Stargirl. Kterou variantu si vybere?

„Právě naopak, je jedna z nás. Zcela určitě. Je námi víc, než jsme sebou my sami. Je podle mě tím, kým doopravdy jsme. Nebo jsme byli.“

Musím se přiznat, že na Stargirl se mi zatím píše recenze asi nejlépe. V některých ohledech mi trošku připomíná Malého prince, třeba tím, že se nad knihou a jejím problémem zamyslí jak děti, tak dospělí.

Líbí se mi na ní kontrast – obyčejný, prostý a jednoduchý přebal, uvnitř se však nachází hluboký problém dnešní generace, a to jak moc je důležité být populární a zapadnout k ostatním, aby ho přijali, ale jak to zároveň kazí naše dětství a vlastně celé lidstvo.

Další líbísek (tedy like) u mne kniha získává za to, že ukazuje, jak je krásné být jiný, nebýt ovcí v davu a vynikat jakýmkoliv způsobem. Ukazuje křehkost první lásky a zároveň nás učí toleranci ke druhým, tedy brát blízkého člověka takového, jaký je, i když se nám to dvakrát nelíbí a i když nás za to okolí bude odsuzovat.

Ačkoliv se kniha odehrává v prostředí střední školy, já si stále představovala tu naši základní, pomezí první až druhé třídy, nebo přechod mezi prvním a druhým stupněm, tedy pátá až šestá třída. Tady je vidět, že si v ní každý může najít svůj svět, ať je dítětem, dospívajícím nebo dospělým.

„Nedělat vůbec nic je vážně těžké. I když jen tak sedíme, jako teď, naše těla se melou. Naše mysli štěbetají. Je v nás pořádný rozruch.“

Za mne je to nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla. Vůbec bych se nedivila, kdyby byla v naší školní knihovně jednou z nejčtenějších.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm