01/10/2019

Třídní šašek: Na scénu


Třídní šašek se opět hlásí na scénu!

Autor: Bára

Třídní šašek: Na scénu! je druhým dílem povedené série Třídní šašek australského autora Matta Stansona. Je doporučena dětem od sedmi let, zejména fanouškům Poseroutky. Je to vtipné, je to čtivé, hlavní hrdina je Poseroutkovi dost podobný, a i přesto si troufám tvrdit, že svým zpracováním je Třídní šašek o malinko lepší.


V předchozím dílu jsme se seznámili s Maxem, který si zakládá na své pověsti třídního šaška, Hugem, Maxovým dočasně (ano, dočasně, Max totiž tuto pozici stále neobsadil, čeká na tu správnou osobu) nejlepším kamarádem, kačerem, který Maxe všude následuje jako svou maminku, a Abby Perdyovou alias Prdynou či Prdem, jak ji přezdívá sám Max, protože ji, jak jistě tušíte, vůbec nemá rád.

I tento díl je plný vtipných situací a hlášek, ovšem tentokrát je příběh okořeněn i špetkou detektivních prvků. Během toho, co se Max účastní městské talentové soutěže, se ztratí jeho dědeček. A je vám zřejmě jasné, že Max se společně s Hugem rozhodnout dědu najít. 

Zajímavé je, že tentokrát Max není hvězdou pódia, právě naopak, sám se stává terčem fórků konkurenčního soutěžícího, šaška Padala, což nám umožňuje poznat Maxe z jiné stránky, ale nemusíte se bát, že by se někam vytratily jeho vtipné hlášky, je jich plná kniha.

Vzhledem k tomu, že autor knihy je zároveň jejím ilustrátorem, je velmi povedené grafické zpracování – text je propojen s ilustracemi, které místy připomínají komiks. Ilustrace jsou jednoduché, černobílé a text skvěle doplňují.

Třídní šašek  je díky svému zpracování ideální volbou pro děti od sedmi let nebo pro (ne)čtenáře, kteří mají problém s delšími texty.  Je to vtipné, je to čtivé a děti to zkrátka bude bavit. Ale myslím, že bát se ho nemusí ani starší čtenáři, které bude bavit množství hlášek a narážek. Každopádně smát se u něj budou určitě všichni.


1 komentář

  1. bůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůů

    OdpovědětVymazat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm