23/09/2019

Trikolora


Sametová revoluce očima teenagerů
Autor: Míša

Jakeše do koše! Mohorita od koryta! Máme holé ruce! Cinkání klíčů… Trikolóra… Havel… Každý dospělý člověk si dokáže přiřadit tato slova, výkřiky ke konkrétní události v historii. Ano, je to Sametová revoluce. Ale jak toto náročné téma vysvětlit těm nejmenším, a to dětem? Martin Šinkovský a Ticho 762 se rozhodli, že vydají komiks, který by popsal události listopadu 1989.


Hlavním hrdinou příběhu je Robert „Bert“ Mezinský, desetiletý žák základní školy, který má dva starší sourozence Josefa a Marii. Maminka je úřednice a otec výpravčí na dráze. Objevují se zde také Bertovi kamarádi a společně tvoří nerozlučnou partu. Jejími členy jsou Pucek, který je oproti ostatním starší, Slávek a Alena. Jsou to děti, které netuší, co se aktuálně děje. Parta kamarádů si hraje, na místo hry na zloděje a policajty, tak na estébáky a demonstranty. Obléknou si uniformu Lidových milicí, z čehož nejsou rodiče zrovna nadšeni. Bert získává informace o revoluci od bráchy, který navštěvuje průmyslovou školu. Obdivuje zároveň trikolóru, kterou Josef nosí. Nakonec mají trikolóru všichni (někteří sice francouzskou, ale hlavně, že nějaká je) až na něj. Je z toho smutný. Když ji dostane, je z ní tak nadšený, že ji potom nosí celou zimu. 

Začátek knihy obsahuje předmluvu Marty Kubišové, jejíž jméno je s revolucí úzce spjato. Uvozuje tak celý příběh a čtenář se naladí na další čtení.

Text je doplněn útržky z novin, dobovými reklamami a také jednou křížovkou. Krásně to doplňuje představu o listopadu 1989. Ústřižky jsou také na vnitřní obálce knihy, některá slova/věty jsou zvýrazněna červeně.

Ilustrace jsou velice povedené, zpracovány do detailů. Ilustrátor Ticho 762 nepoužil jasné barvy, ale spíše tmavé odstíny (černá, šedá, tmavě zelená, červená). Ty byly dle mého názoru uzpůsobeny nejen příběhu, ale také listopadovému počasí.

Kniha má pouhých 72 stran, přesto vás donutí se zamyslet více, než kterákoli jiná kniha. Nad přemýšlením, co všechno se vlastně ten rok odehrálo, možná strávíte více času než samotným čtením. Tedy alespoň tak to bylo u mě. Zaujalo mě vyobrazení pana Třesínka (komunistu) ve snu Berta. Představoval si jej jako hnusné, tlusté, dravé prase s rudýma očima. Naštěstí ve snu byl táta v masce hrdiny Flashe, který prase zpacifikoval.

Na konci knihy najdeme časovou osu celé události. Začíná v pátek 17. listopadu a končí v pátek 29. prosince 1989. Krátkými větami jsou popsány události daného dne. Na časovou osu navazuje seznam jmen a vysvětlení pojmů, které se pojí s koncem roku 1989. Autoři se snažili o popis jasný, aby jej pochopili i nejmladší. Přesto se tam vyskytují slova, kterým děti nemusí rozumět a k jejichž vysvětlení bude potřeba dospělé osoby. Na časové ose a výčtu pojmů se mi líbí způsob, jakým jsou napsány – bylo použito písmo starého psacího stroje, což podle mě doplňuje atmosféru doby.

Děti se také dozví, proč se učitelé neoslovují „soudruhu“, jak tomu bylo dříve.  Pokud hledáte způsob, jak zajímavým a netradičním způsobem přiblížit dětem kousek naší (nedávné) historie, touto knihou neuděláte krok vedle.








Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm