10/10/2019

Sadie


Pátrání po zmizelých dívkách.
Autor: Bára

Sadie je označována jako román pro dívky, ovšem tady je potřeba si říci, že není dívčí román jako dívčí román. Tohle totiž není klasický YA příběh, v němž se dva potkají na střední, ona miluje jeho, on miluje ji, překonají překážky, které jim brání v lásce, a konec zvonec, ohňostroje a oslava lásky. Tohle bylo totiž drsnější čtení, které se nezabývá láskou.


Sadie neměla v životě na růžích ustláno – otce nezná, matka je narkomanka, která ji i mladší sestřičku Mattie opustila, takže Sadie nezbývalo nic jiného, než se o ně obě postarat, což jí zas tak moc nevadilo, protože sestra byla středobodem jejího vesmíru. Až do doby, kdy ji někdo brutálně zavraždí. Když ani po několika měsících policejní vyšetřování nikam nevede, rozhodne se Sadie vše vzít do vlastních rukou….

Abych pravdu řekla, tohle jsem nečekala. Sice se o ní psalo jako o thrilleru, o knize, která je drsná, ale upřímně v žánru YA jsou tahle slova často nadsazená – ano, prvky thrilleru se v knihách sice objevují, ale bývají jen jakousi doplňkovou linkou k lovestory, o kterou ve většině případů jde. A něco podobného jsem čekala i od Sadie. No… jak jsem se spletla. 

Sadie není úplně sympatická hrdinka, což ale nijak zásadně nevadí, na své chování a jednání má vzhledem k ranám osudu, které ji potkaly, nárok. Dalo by se říci, že se autorka na hlavní hrdince docela vyřádila – kromě těžkého životního údělu to není žádná krasavice z titulní strany prestižního časopisu a co víc, má řečovou vadu – koktá. Na druhou stranu za její vytrvalost, vůli a odvahu by se nemusel stydět nejeden chlap. O bezbřehé lásce k mladší sestře a bolesti, kterou musí přetrpět po její smrti, nemluvě.

Originální je i způsob vyprávění. Příběh se odehrává ve dvou dějových linkách – jednu vypráví samotná Sadie, která se ve svých myšlenkách často vrací do minulosti, druhá je formou podcastu v radiu, díky němuž získáváme druhý pohled na věc. Autorce se daří čtenáře držet v napětí právě díky střídání vypravěče a také tím, že kapitoly ukončila v důležitém okamžiku, ovšem pak na něj nenavázala, což vás nutí číst dál a dál, protože tušíte, že vám „to“ klíčové prozradí později.

Kniha během čtení vzbuzuje spoustu emocí, pravdou je, že někdy autorka zbytečně tlačila na pilu. Co ale vnímám jako velký klad a příjemnou změnu, je absence romantické linky. Skutečně tady jde o sesterskou lásku, bolest, ztrátu a touhu po pomstě.

Sadie je opravdu povedený kousek v rámci žánru YA. Je plná emocí, napětí a nečekaných zvratů. Pokud hledáte něco nového, mohlo by to být to pravé. Hledáte-li však odpočinkovou „romanťárnu“, sáhněte raději po něčem jiném.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm