10/10/2019

Max - kočičí detektiv: Záhadný portrét


Koucour Max zasahuje!
Autor: Štěpán

Zlatý přebal s nakreslenými diamanty a bílá kočka. Hmm... No, to jsem zvědavý, co to bude. Max - kočičí detektiv, to bude asi nějaký kluk, co hledá kočky... Ale pak jsem si přečetl text na zadní straně obalu a pochopil jsem, že to bude všechno asi jinak... Hlavním hrdinou je totiž kocour Max.


Pan Lavroche zvedl skleničku a zacinkal o ni stříbrnou dezertní vidličkou. “Mám tady dopis od lorda Fawleyho. Požádal nás, abychom pro jeho dceru Arabelu při příležitosti jejích osmnáctých narozenin připravili a odehráli speciální představení. Na celý týden se staneme jeho hosty na hradě Fawleyů v Sussexu a budeme hlavním bodem programu na narozeninovém maškarním bále o Halloweenu.”

Tak a dobrodružství může začít... Herečky Sylvie a Ágnes jsou pověřeny postarat se během cesty a pobytu na hradě o Maxe. Při cestě však vypadne Max se svým kamarádem, jednookým kocourem Oskarem, z auta, a tak jsou nuceni dojít pěšky. Na pánský pozemcích je pak čeká překvapení v podobě zmenšeného divadla. Zde se odehraje narozeninové představení, jak se později dozví od lorda Fawleyho. 

Oslavenkyně Arabela vypráví během prohlídky hradu příběh své příbuzné lady Celine - jak její manžel nechal postavit divadlo a jí se to nelíbilo, protože na financování použil její šperky. Proto ho v noci před slavnostním otevřením šla zapálit. Bohužel ji tam oheň uvěznil a ona tam zemřela.

V tu samou noc se také ztratila její nejdrahocennější korunka “Východ měsíce”. Tento šperk měla Arabela zdědit. Pokud prý někdo divadlo otevře, lady Celine sestoupí z obrazu a bude do smrti strašit toho, kdo se odváží v divadle hrát. Ágnes, která věří na duchy, je strachy bez sebe a nejraději by ani nehrála. Při první zkoušce, která je doprovázena bouřkou, se hercům zjeví na prosklené střeše hrůzostrašný bledý obličej s vpadlýma černýma očima a pusou rudou jako šrám zkroucenou do nenávistného šklebu. Příští den najdou herci v zákulisí hrozný nepořádek, jako by tam někdo něco hledal. Max se svým přítelem Oskarem se pouští po stopách zlého ducha a nezůstanou jen u toho, všechno není takové, jak se na první pohled zdá…

Kniha byla perfektní. Hodně jsem se u ní pobavil. I přesto, že je Max kocour, dokázal jsem se vžít do jeho role, jako by to byl člověk.

“Dámy a pánové, dnes v noci se nám vrátilo drahocenné rodinné dědictví. Nebudu zabíhat do podrobností, ale veškeré díky za tuto šťastnou událost patří těmto dvěma skvělým kocourům, Maxmiliánovi a jeho příteli ...ehm…” podíval se na Ágnes, ale ta jenom pokrčila rameny. “My nevíme, jak se jmenuje. Pardon.”
“Inu, tak zkrátka připijme na Maxmiliána a jeho přítele,” zakončil lord Fawley.
“Na Maxmiliána a jeho přítele,” zopakovali mírně zaskočení hosté. Ještě nikdy si totiž nepřipíjeli na zdraví dvou koček.

Kniha je napsána čtivě a napínavě. Obsahuje ilustrace, které vtipně a záhadně doplňují celý příběh. Možná se na té tajuplnosti podílí i to, že jsou obrázky černobílé.

Knihu Max kočičí detektiv - Záhadný portrét bych doporučil všem, kdo mají rádi duchařské záhady a kočky, ať už je jim, kolik chce let. I moje máma si knížku přečetla.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm