17/10/2019

Americký roadtrip


Nevzdávej se!
Autor: Nela

Prázdniny jsou již sice fuč, to ale neznamená, že člověk ztratí chuť na trochu romantiky, že jo? Proto jsem sáhla po knize Americký roadtrip, který mě zaujal nejen obálkou, ale i anotací. Jenže…. Očekávání byla zřejmě příliš vysoká…


Hlavní postavou je Teodoro – sedmnáctiletý kluk, který se potlouká střední školou se špatnými známkami a žádnými plány do budoucna. Když však jednou na vysoké škole svých snů potká kamarádku z dětství, Wendy Martinézovou, něco k ní začne pociťovat a tím dostane motivaci jít si za svým snem. Shání si doučování, dělá vše pro to, aby v budoucnosti neskončil jako hromádka neštěstí, a i když se mu tu ze začátku nedaří, věci se lepší… Tedy skoro. 

Vrací se totiž Teoův bratr z války v Iráku, což pro Tea není vůbec jednoduché, jelikož bratr dostává záchvaty úzkosti a jde to s ním z kopce, zatímco on sám se potřebuje připravovat na svou vysněnou školu. Proto se jejich starší sestra Xochitl rozhodne sbalit oba bratry na roadtrip, aby se společně podívali na místa, na kterých jim záleží.

„Můj bratr Manuel se vrací domů. Chci mu dokázat, že na to mám.“

Abych pravdu řekla, kniha mě v podstatě zklamala. Zřejmě jsem měla příliš vysoká očekávání, ale i tak jsem během čtení objevila momenty, které se mi líbily.

Z postav bych vyzvedla Xochitl, protože se každému snaží dávat naději, uklidňovat své blízké, i když sama ví, že to s nimi jde z kopce a že jí nikdo nevěří. 
Nejvíc ze všech se mi asi zalíbil Caleb – Teův nejlepší přítel, který je přesně ten správný kamarád, co vás podporuje ve všem, co děláte, a zároveň vás utěší ve špatných chvílích. A to i když Teodor někdy udělal hodně špatné věci (sama jsem měla nutkání mu dát facku za zameškávání doučování),  Caleb stál při něm.
Wendy je taková správná potrhlá holka, které je jedno, kdo si o ní co myslí. U Mannyho mě někdy štvaly jeho úzkosti, ale vím, že za to nemohl.

„Začíná se blýskat na lepší časy, Teo,“ prohlásí. „Ale Manny má před sebou ještě pěkně dlouhou cestu. Tenhle výlet k Abitě a Frankovi… Můžeme v něm probudit dobrý vzpomínky. Připomenout mu starý kamarády. Vůni oceánu. Pomoct mu vyčistit si hlavu.“

Moc se mi líbila španělská slova, která se tam vyskytují velmi často, jelikož se kniha odehrává ve střední Americe. A upřímně  - někdy bych chtěla ochutnat jejich slavné cheeseburgery s chilli papričkami, které se tam objevovaly velmi často.

Určitě jsem už četla lepší knihy. Zpočátku jsem se nemohla začíst tak snadno, jak bych chtěla. Na druhou stranu jsou některé části psány s humorem. Na začátku knihy jsem se několikrát potutelně usmála, hlavně nad rozhovory Wendy a Teodora. Nejkrásnější části byla vyprávění historek rodičů a známých.

Celkově hodnotím knihu z části kladně a z části záporně. Moc se mi líbila myšlenka, že by se člověk neměl vzdávat příliš lehce, ačkoliv to někdy může být pro člověka těžké. Bohužel mi v knize chybělo dobrodružství, čekala jsem ho tam o trošku více. Přesto věřím, že si kniha najde své čtenáře.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm