18/09/2019

Aru Šah a konec času


Z Aru Šah vám vybuchne hlava
Autor: Míša

Aru je žákyní sedmě třídy. Je plná energie, je chytrá a žije se svou maminkou v muzeu starého indického umění a kultury. Maminka je hodně vytížená, protože veškerý svůj čas tráví na služebních cestách, a tak je hrdinka často sama. Aru je průvodkyní v tomto muzeu a opravdu umí lidi svým výkladem zaujmout. Už její jméno – Aru Šah - nám napovídá, že tento příběh nebude klasické dobrodružné čtení. Je totiž plný hinduistické mytologie a náboženství. V této chvíli si říkám: A jeje. To bude určitě příběh, který nedočtu do konce, protože tato problematika je pro mě naprosto vzdálená. Ale, opak byl pravdou!


Dívka Aru má obrovskou představivost (chtěla být pro své okolí výjimečná), což se projevuje v jejím každodenním životě tím, že si často vymýšlí a lže. To je obrovský problém při navazování vztahů se spolužáky. Ti už vědí, že ne všemu, co Aru řekne, můžou věřit. Často si ji kvůli tomu dobírají. Mezi takové spolužáky patří Poppy Lopezová, která má modré oči, opálené pihovaté ruce a hnědé vlasy nosící v drdolu. Arielle Reddyová, třídní krasavice s tmavě hnědou pletí a lesklými černými vlasy. A nakonec Burton Prater, který je naopak bledý jako stěna. Tito tři spolužáci jednoho dne přijdou do muzea a vyhecují Aru, aby sáhla na posvátnou lampu – „Lampu zkázy“. Nevěří jí, že se k lampě vztahuje legenda, že jejím rozsvícením probudí spáče, démona, který způsobí konec času.

„V okamžiku, kdy se lampa rozsvítila, explodovalo Aru za očima světlo. Z lampy se vyplížil stín, nahrbil hřbet a rozklenul se. Vydal strašlivý zvuk – byl to smích? Nemohla ten zvuk vytřást z hlavy, lepil se jí k myšlenkám jako mastná usazenina. Jako by seškrábl a zahodil veškeré ticho.“

„Ach, Aru, Aru, Aru--- cos to provedla?“
 
V ten moment začíná to pravé dobrodružství. Čas se zastavil, osoby „zamrzly“ a je na Aru, aby celý svět zachránila. Ale naštěstí na tuto náročnou cestu nebude sama. Jejím pomocníkem se stává holub Vrk a Mini, její spřízněná duše. Ta je také jedna z pěti Pánduovců, polobohů jako Aru. Společně navštěvují místa, o kterých (ne)tušili, že existují. Jedním z nich jsou například Říše smrti a Palác iluzí. Přiznejme si, kdo z nás by nechtěl tato dvě místa navštívit?

Celý příběh je protkán mytologickými názvy, pro mě často neznámými. V těchto chvílích mi pomohl k jejich vysvětlení slovníček. Ten je na konci knihy a obsahuje pojmy, které se v příběhu vyskytují (i nějaké navíc). Jsou vysvětleny srozumitelně, jasně a stručně, aby je mohl pochopit i ten, kdo se v této oblasti nevyzná.

Kniha je rozdělena do 44 krátkých kapitol, které jsou vždy krátce pojmenovány. To je fajn, protože jsem vždy na chvilku popřemýšlela, co mě v této kapitole asi čeká.

Po počátečním strachu z tohoto příběhu – mytologie + náboženství = nuda? - musím říct, že mě tato kniha velice mile překvapila. Byla psaná v erformě, doplněna o vtipné hlášky, čtivá a neznámé názvy byly pro mě obohacením. A co navíc, tato kniha je teprve začátkem plánované tetralogie. Doporučuji čtenářům od 11 let a také všem, kterým se líbí příběhy Percyho Jacksona.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm