11/09/2019

Křiváci


PRO VŠECHNY, KDO SI NĚKDY PŘÁLI NAJÍT TĚLO V KNIHOVNĚ

Autor: Míša

Americká autorka Maureen Johnsonová a její kniha Křiváci. Červeno-šedý obal knihy působí záhadným dojmem. Donutí vás přemýšlet nad tím, co se v knize asi stalo. Vyprávění je zahaleno tajemstvím, které chcete okamžitě rozluštit. Jakmile se začtete, zjistíte, že už jste na konci. Tak dobrá a čtivá je tato kniha.


Příběh začíná dopisem, který byl odeslán 8. dubna 1936 a byl určený pro Alberta Ellinghama, majitele Ellinghamovy akademie.

„Hleď, hádanka! Čas se bavit!
Provazem, nebo kulkou budeme slavit?
Ostří nožů blýská se krásně,
jed je pomalý, kde to vázne?
Plamen je sváteční, tonutí dlouhé,
řešením je pověšení pouhé.
Rozšklebená lebka, ošklivý pád,
náraz auta do zdi má dobrý spád.
Bombová symfonie lahodí v uších,
skvělý způsob, jak nadělat paseku v duších,
co si vybereme? Smi nevíme.
Tak jako tak vás lapíme.
Ha ha.

Vaši Křiváci

Již touto básní, která doprovází knihu od začátku až dokonce, vás vypravování vtáhne a začínáte přemýšlet – kdo jsou vůbec ti Křiváci? Co se v tomto příběhu stane? Představivost jede na plné obrátky a já netrpělivě čtu, abych věděla více… 

Ellinghamova akademie byla vybudována v letech 1928 - 1935 uprostřed hory Mount Morgan. Jedná se o soukromou školu, kterou navštěvují bystří studenti všech možných oborů. Já osobně bych tuto školu ráda navštěvovala, protože výuka je velice benevolentní a určují si ji sami studenti. Místo klasických lavic a učeben je budova propletena různými uličkami a tajnými chodbami, o kterých ví velmi málo lidí. Jednu tuto skrytou místnost objeví čtrnáctiletá studentka Dottie Epsteinová, milovnice chemických experimentů, která si zde chodí číst a učit se (to se jí však jednoho dne stane osudným).

Co nejhoršího může člověka potkat? Podle mého názoru je to únos a smrt blízké osoby. A to se stane panu Ellinghamovi. Dozvídá se, že manželka Iris a jeho tříletá dcera Alice byly uneseny. Začíná šílený kolotoč pátrání nejen po nich, ale také po pachatelích, kteří žádají po Albertu nemalé peníze jako výkupné.

Podaří se Iris a malou Alici vypátrat? Proč byla Dottie zavražděna? Jediným pojítkem je onen tajemný dopis, hádanka, podepsaná Křiváky. Objevuje se několik záhad, které nebyly vyřešeny.

Děj této knihy se prolíná ve dvou časových liniích. V letech 1936 (minulost) a 2016 (současnost). Na akademii nastupuje Stevie Bellová, jejíž velká záliba je ve zločinech. Stevie byla pro mě hrdinka s velkým H. Postupným čtením jsem zjišťovala, že máme hodně společného. Nejen, že miluje záhady a Sherlocka Holmese, ale je cílevědomá, pečlivá a zodpovědná. Tato šestnáctiletá dívka se během studia seznámila s několika spolužáky. Janelle byla jako čerstvý vítr, zajímala se o strojírenství.  Nate – nadějný spisovatel, který momentálně trpěl blokem ve svém psaní. Hayes jako slavný youtuber, velice oblíbený u svých vrstevníků (hlavně u děvčat). K tomu to byl sympaťák s hlubokým, klidným a svůdným hlasem. David, frajírek, vyrýsované svaly, značkové hodinky, trošku lhář.

Steviin tajný sen a důvod, proč chce navštěvovat akademii je ten, že chce vyluštit záhady ohledně událostí, které se staly v roce 1936. Má nastudované všechny podrobnosti týkající se tohoto zločinu. Jenže…. Stevie přijde během studia i řešení případu o spolužáka, jehož smrt je zahalena tajemstvím. Můžou za vraždu Křiváci? Podaří se Stevii vyřešit zločin, který byl spáchán v roce 1936, a k tomu zjistit, proč byl spolužák zavražděn?

Je to první young adult detektivka, kterou jsem přečetla, a musím říct, že určitě není poslední. Pokud začnete číst, děj vás vtáhne natolik, že čtete a čtete. Snažíte se uvažovat jako Stevie a hledáte různá pojítka mezi událostmi, hledáte pachatele. Situace jsou popsány tak, že si je dokážete jasně představit a v hlavě si vytvoříte přesný obrázek, jak Ellinghamova akademie vypadá. Pokud jste fanoušci napětí, záhad, ale také přátelství, tato kniha je přesně pro vás.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm