17/09/2019

Čáry, máry, kůň


Přání se plní, opravdu!
Autor: Bára

Jsem nadšená z každého nápadu či projektu podporující dětské čtení, a proto jsem byla radostí bez sebe, když jsem objevila knížky nakladatelství Fragment zařazené do jejich speciálního „Čtenářského systému“. V jednotlivých kategoriích jsou knížky vybírány podle čtenářských dovedností dětí, což by jim mělo usnadnit první čtenářské pokusy a zároveň je motivovat k dalšímu čtení. Čáry, máry, kůň Magdalény Katolické je určená dětem od sedmi let, tedy těm nejpokročilejším čtenářům začátečníkům.


Aby to pro vás bylo srozumitelnější, ve zkratce vám vysvětlím, jak Fragment rozdělil knížky pro začínající čtenáře:
Stupeň A – Čteme s obrázky – určené dětem předškolního věku, v nichž jsou kombinované obrázky s textem
Stupeň B – Čteme spolu – pro začínající čtenáře, kdy děti čtou společně s rodiči (text je složen ze dvou velikostí písmen – větší pro děti, menší pro rodiče)
Stupeň C – Čteme sami – pro začínající čtenáře, kteří jsou schopni samostatného čtení, příběhy jsou krátké, jednoduché, srozumitelné (líbí se mi, že je zde zohledněno i to, že některé děti se učí číst analyticko-syntetickou, jiné genetickou metodou – i tomu jsou texty přizpůsobeny)
Stupeň D – Čteme s radostí – pro pokročilejší čtenáře, příběhy jsou stále jednoduché, ale již delší, rozdělené na kratší kapitoly. 

Čáry, máry, kůň spadá do kategorie „Čteme s radostí“, čemuž odpovídá i samotný text. Vypráví o Julii, která si dlouho přála koně, ovšem v paneláku by to bylo zřejmě nereálné. Jenže jedno ráno se u ní v pokojíčku prostě objevil. A není to jen tak obyčejný kůň, umí totiž mluvit.

Knížka je určena pokročilejším čtenářům od sedmi let. Vzhledem k věkové kategorii čtenářů autorka vhodně zvolila jednoduchou dějovou linku, kterou zasadila do současného světa okořeněnou fantaskními, nebo chcete-li pohádkovými, prvky, což je pro děti, které ve čtení přechází z pohádkových příběhů naprosto ideální.

Postavy i prostředí příběhu budou malým čtenářům blízké. Julie je naprosto normální holka z naprosto normální české rodiny s naprosto normální nejkou Bětkou.

V knize ale nejde jen o samotný příběh Julie a jejího koně, najdeme v něm i přesah v podobě přátelství. Autorka dětem nenásilně ukazuje, jak by se k sobě měli (nebo neměli) kamarádi chovat.

Julie se zastydí a přijde jí to líto. Toník má pravdu, tohle si kamarádi nedělají. Od začátku myslela jen sama na sebe. Aby jí koně nesebrali. Aby na něm mohla jezdit. Aby se s ním mohla chlubit a ukazovat. Přikazovala mu, co má a nemá dělat. Lhala a brečela, jen aby ho dostala tam, kam chtěla. A pak za ním nechodila. Nechala ho samotného u cizích lidí.

Text je rozdělen na kratší kapitoly tak, aby u nich děti udržely pozornost. Věty jsou již delší, písmena menší v závislosti na věku čtenářů. Vše je doplněno o krásné ilustrace Terezy Šajnerové.

Máte-li doma malého čtenáře a hledáte pro něj knihu adekvátní jeho čtenářským dovednostem, zkuste se podívat po této edici. Opravdu stojí za to a já za sebe mohu Čáry, máry, kůň opravdu doporučit.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm