05/08/2019

Láska a štěstí


Každý lístek z trojlístku něco znamená - víru, naději a lásku, ovšem když najdeš čtyřlístek je to štěstí!

Autor: Valča

Čtyřlístek s jedním růžovým listem ve tvaru srdce... Jednoduchý přebal přesně odpovídá názvu a jednoduchosti knihy a příběhu.


Děj začíná v Irsku svatební šarvátkou mezi sourozenci - dívkou Addie (nejmladší ze čtyř sourozenců) a starším bratrem Ianem. Co k této šarvátce vedlo? Pouhá věta: „Víš, co teď dělá Cubby?“, která zazněla z Ianových úst a rozběsnila Addie natolik, že v šarvátce spadli z útesu. Čekáte vážná zranění? Těch se tady (krom těch v lásce) nedočkáte. Prostě taková klasická růžová knihovnička YA.

Addie a Ian přicestovali se svou matkou a dvěma sourozenci z Ameriky na svatbu tety. Po obřadu se měla Addie na pár dní oddělit a letět za svou nejlepší kamarádkou Lin do Itálie, která se po smrti maminky musela přestěhovat k otci, zbytek rodiny se měl vydat na poznávací cestu po Irsku. Jenže... Máma se rozhodne sourozence za jejich šarvátku a neustálé konflikty v poslední době potrestat. Cestu do Itálie za Lin sice Addie nezakáže, podmínkou však je, že k sobě s Ianem musejí najít cestu a začít spolu zase vycházet, v sázce je totiž mnoho - možnost hrát dál ve školním fotbalovém týmu. A to Addie potřebuje, aby dostala sportovní stipendium na vysoké škole. 

Zdá se vám to jako jednoduché? To by asi bylo, kdyby Ian neměl svůj vlastní plán - cestu po Irsku po stopách jeho oblíbené skupiny Titletrack a kdyby nebyl s Addie na kordy. A tak se příběh komplikuje, na jejich cestách se vyskytují různé problémy, ze kterých se samozřejmě vždy dostanou. Jedním z největších je nepotkat mámu a nechat ji v iluzi, že jsou v Itálii. Podaří se jim to?

 Ian s Addie nejsou, tedy nebyli, typickými sourozenci, kteří si neustále lezli na nervy, rvali se, naopak. Jejich vztah by se dal možná vyjádřit slovy: „Jeden by pro druhého dýchal a nasadil krk.“ Dokonce jeden druhého znali jako své boty, tedy si to alespoň mysleli do osudné cesty po Irsku.

Ian si skoro neslyšně povzdychl a Rowan zmateně nakrčil obočí. „Promiňte, ale měl jsem pocit, že vy dva se už tak nějak znáte. Addie, tohle je Ian Bennett, vážený mladý hudební kritik a novinář. Iane, tohle je Addie, nejlepší parkovištní agresorka na celým světě."
Hudební kritik a novinář? Zarazila jsem kolena hluboko do Ianova opěradla. „To je asi nějakej fór, ne?“

Cesta odkrývá jejich mnohá tajemství, city, vzpomínky. Cestou je provází Ianův kamarád Rowan, od první chvíle je to sympaťák, který nesnáší hádky, dokáže je, jak se říká "utnout". Navíc nejen, že je Ianovou spřízněnou duší, ale stává se postupně spřízněnou duší i s Addie - společně totiž plní úkoly z průvodce pro zlomená srdce po Irsku. Dvoustránkové úryvky z průvodce však zpomalují celý děj, přiznám se, že jsem přečetla pouze první pasáž, od té doby už jsem je záměrně přeskakovala. Nebylo tam nic důležitého, navíc úkol, který průvodce obsahoval, se stejně vždy dovíte z příběhu, Addie s Rowanem si nenechají ujít příležitost, aby jej splnili.

V knize se také postupně odkrývá Addien vztah s Cubbym. To postupné „odtajňovaní“ mi ale lezlo na nervy stejně jako pasáže z průvodce. Do tří čtvrtin knihy vlastně pořádně nevíte, co se stalo, přitom si Ian nenechá ujít jedinou možnost, aby Addie vztah s Cubbym připomněl.

Cubby je v knize typickou záporáckou postavou. Věřte, že takového kluka byste potkat nechtěli. Addie jej bohužel potkala a co horšího, i přes Ianovo varování s ním začala chodit. Podle krátkých vzpomínkových úryvků na mne působil jako naprostý bezcharakterní namachrovaný floutek. Holky si dokázal kolem prstu omotat sladkými řečičkami, jejich zamilovaná srdce však zranil tím nejhorším způsobem.

Knížka se i přes překážky v gradaci příběhu čte dobře. Je to taková příjemná oddychovka. Je přesně taková jako její obal. Nenadchne, ale ani nezarmoutí. Jedno velké pozitivum mi však přinesla - začala jsem přemýšlet o tom, jak dobře znám ve skutečnosti lidi kolem sebe - a to není zrovna málo.

Knihu Láska a štěstí bych doporučila holkám na druhém stupni, které nemají rády složité příběhy, nebo těm, kteří si u četby chtějí odpočinout a dovědět se něco málo o krásách irské krajiny.

„Nesnáším loučení, a tak ti místo toho věnuji ještě jednu moudrost. Víš, že každý lístek z trojlístku něco znamená? No vážně! Víru, naději a lásku! A když najdeš čtyřlístek?! Tak to je štěstí!"


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm