12/07/2019

Vlak do zázračných světů


Nastupte do Zázračného poštovního expresu!

Autor: Bára

Po dlouhé době se mi do rukou dostala opravdu povedená fantasy kniha pro mladší čtenáře, Vlak do zázračných světů. Jejím autorem je Brit P. G. Bell a vypadá to, že se chystá celá série. A upřímně, není se čemu divit, protože jestli je tohle jeho debut, jsem zvědavá, co předvede ve chvíli, kdy již bude rozepsaným sebevědomým autorem.


Jedenáctiletá Suzy Smithová má ráda vše, co má svá pravidla, řád a logická vysvětlení. Není se čemu divit, že její nejoblíbenější předmět ve škole je fyzika. Pravdou je, že kvůli tomu není mezi spolužáky příliš oblíbená, ovšem moc si z toho nedělá, logické úlohy jsou zkrátka její vášeň.

Její vnímání světa je však nabouráno ve chvíli, kdy u nich doma v obýváku zastaví vlak – Zázračný poštovní expres, provozovaný trollí poštovní společností. Suzy nechápe, jak je tohle možné – obrovský vlak v jejich domě, koleje a zvláštní tvorové s velkými nosy? Rozhodne se tomu přijít na kloub, a proto nastoupí do vlaku, čímž začne její velké dobrodružství. Stane se poštovní agentkou, ovšem hned při prvním doručování zásilky poruší pravidla a na paty se jí tak pověsí obávaná čarodějnice, lady Soumračnice. 

„Ve stanu se to zase zavrtělo a pak něco vykouklo ven mezi plachtami stanu. Byl to nos: ten nejdelší a nejpodivnější nos, jaký kdy Suzy viděla. Dlouhý jako její předloktí, zahnutý a s obrovskými nosními dírkami, které byly plné nepoddajných šedivých chlupů. Velká ústa, široká jako žabí, se pod ním stahovala do úsměšku, zatímco dvě malá žlutá očka mžourala přímo na Suzy. Tahle podivná tvář byla vsazena do kulaté a plešaté hlavy s pletí tak tmavou a zvrásněnou jako kůra starého stromu. Doplňovaly ji ohromné špičaté uši, trčící po stranách, ze kterých vyrůstalo ještě víc šedivých chlupů.“

P. G. Bell vytvořil opravdu nový a originální svět, který se dětem bude líbit. Společně se Suzy se vydáváme do Unie Zázračných světů, která sjednocuje všechna zvláštní a kouzelná místa. Jednotlivá místa Unie poznáváme díky Zázračnému poštovnímu expresu (popoháněném banány), který jimi projíždí. Máme tak možnost nahlédnout do míst, o nichž se nám ani nesnilo. A že autor popustil uzdu své fantazii.

V jednotlivých místech žijí také různorodí obyvatelé, které si díky krásným a detailním popisům budete umět představit, jako by to byli vaši kamarádi.

Samotná Suzy je parádní hlavní hrdinka. Přestože mezi své vrstevníky tak úplně nezapadá, ničeho se nebojí a jde do všeho po hlavě. Je fajn, že autor dětem ukazuje, že i ti, kteří se rádi učí a nejsou zrovna prototypem akčního hrdiny, mohou zažít velká dobrodružství.

Vedle Suzy sledujeme také Wilmota, zodpovědného trollího poštmistra, Stonkera, bodrého strojvedoucího poštovního expresu, či záhadného Fredericka, u něhož nevíme, jestli mu věřit. K postavám, obzvláště těm trollím, si člověk chtě nechtě najde cestu, jsou to totiž strašní sympaťáci, na druhou stranu, najdou se v příběhu i záporáci, kteří vám tedy sympatičtí příliš nebudou.

Celý příběh je postaven na postupném odhalování nového světa prostřednictvím výprav Zázračného poštovního expresu. Ovšem velký spád nastane ve chvíli, kdy Suzy pochopí, co se v Unii děje… Příběhu tedy nechybí ani akce, ani napětí.

Vlak do zázračných světů je povedená fantasy určená čtenářům od devíti let. Nechybí jí originálně vystavěný svět, zajímavé postavy, akce ani napětí. Věřím, že tohle je přesně ten příběh, který bude děti bavit.






Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm