21/08/2019

Alchymistova šifra: Volání přízraku


Alchymistova šifra počtvrté!

Autor: Bára

Nevím, jak to Kevin Sands, autor middle grade série Alchymistova šifra, dělá, ale mám pocit, že každý nový díl je lepší a lepší… V každém díle se zaměří na jiné téma, které zpracuje neskutečně čtivě, napínavě a v neposlední řadě atraktivně pro mladé čtenáře. Tentokrát si vzal na paškál čarodějnictví a okultismus.


Vzhledem k tomu, že jednotlivé díly na sebe navazují, nebudu příliš rozebírat děj, nicméně vám mohu prozradit, že příběh pokračuje přesně tam, kde jsme naposledy skončili. Až na to, že na rozdíl od nás si Christopher nevzpomíná, kdo je, odkud je, ani kde se tady vzal. Co vám ještě mohu prozradit je, že ve vesnici, v níž se Chris nachází, záhadně mizí děti...

Nebudu vás dlouho napínat – tohle je prostě geniální série, která je sice primárně určená dětem, baví však i dospělé. A to hodně. Kevin Sands je totiž skvělým vypravěčem. Příběh vylíčil tak, že se od něj nemůžete odtrhnout. Jdete z akce do akce a jednotlivé kapitoly končí vždy tak, že si nutně musíte přečíst tu další, takže se vlastně ani nenadějete a jste na konci. Akční a napínavý děj je obohacený vtipnými dialogy mezi hlavními hrdiny, které pojí silné přátelské pouto. 

Příběh je promyšlený, díkybohu není překombinovaný. Tentokrát autor do knihy zapracoval tematiku čarodějnictví, což byla příjemná změna, na druhou stranu šly stranou šifry a hlavolamy (věřím ale, že v příštím díle se k nim vrátí).

Po grafické stránce, stejně jako u všech předchozích dílů, krása střídá nádheru. Autorkou obálky, stejně jako ilustrací uvnitř knihy, je úžasná Olga Zakis, která jako by se pro Alchymistovu šifru narodila. Její ilustrace se skvěle doplňují s textem, takže společně vytvořily něco úchvatného.

Abych to tedy shrnula – touto sérií jsem naprosto nadšená. Má všechno, co od knihy tohoto typu očekávám – čtivost, napětí, vtip a v neposlední řadě je zde skvěle vykreslena atmosféra.

Tohle je pro mě momentálně naprostá topka mezi dobrodružnými knihami pro děti.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm