12/07/2019

Jakub a kouzelná koloběžka


S koloběžkou kolem světa.

Autor: Bára

Nakladatelství Albatros nedávno vydalo knihu Jakub a kouzelná koloběžka slovenské autorky Zuzany Csontosové, kterou o ilustrace doplnil Ľuboslav Paľo. Je určená čtenářům od sedmi let a je zajímavou kombinací moderní autorské pohádky s dobrodružným „cestopisem“.


Jakub žije jen se svým otcem, který je pracovně příliš vytížený, a proto je chlapec často sám doma. Bohužel nemá ani sourozence, ani kamarády, a tak často tráví svůj volný čas u počítače. Ovšem všechno se změní ve chvíli, kdy najde starou červenou koloběžku. Není to totiž obyčejná koloběžka! Ona je kouzelná! Dokáže s Jakubem mluvit a co víc – umí létat! Před Jakubem tak stojí velká dobrodružství…

Kniha je vzhledem k cílové kategorii čtenářů velmi dobře vystavěná – má ještě pohádkové prvky, ale pomalu již přechází k dobrodružné literatuře. Zápletka je velmi jednoduchá, hlavní hrdina je obyčejný chlapec, s nímž se ztotožní spousta dětí, má totiž běžné starosti s vrstevníky, školou a sedí celé dny u počítače, přesto v příběhu nechybí fantaskní prvky, které Jakubovi změní jeho reálný život. 

Možná si říkáte, že to zní sice hezky, ale proč sáhnout zrovna po této knize? Hned vám to povím – během Jakubova cestování s koloběžkou se totiž dozvídáme spoustu zajímavých informací o místě, kde se zrovna nachází (a že se jedná kolikrát o informace, které obohatí i dospělé). Děti se tak nenásilnou formou dozví něco o Tádž Mahalu, Paříži, Londýně či Cambridgi.

Autorka se také nebála nakousnout témata jako ztráta blízkého člověka, šikana, přátelství a celkově mezilidské vztahy a získání důvěry. Ale jak říkám, tato témata jsou zde spíše nakousnuta, ukázána na menším prostoru, protože vzhledem k věku čtenářů není kniha nijak rozsáhlá, přesto si myslím, že děti díky své intuici pochopí, co se jim autorka snaží předat.

„Musíš se vždycky umět podělit. A když tvůj dárek někomu změní život, tebe to bude hřát na srdci ještě víc než jeho.“

Příběh je doplněn několika ilustracemi  Ľuboslava Paľa, kterých sice není hodně, o to jsou ale povedenější.

Máte-li doma malého zvídavého čtenáře, mohla by být tato knížka to, co právě hledáte.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm