02/07/2019

Ukradený poklad


Veselí piráti, nezbedná Julie, chamtivý Krysák a ukradený poklad. 
Autor: Bára

Ukradený poklad je dalším povedeným kouskem z Knihozemě. Ukrývá v sobě originální příběh plný pirátů, dobrodružství, sympatických hrdinů a vtipných dialogů. A to vše je podtrženo povedenými ilustracemi Tomáše Chluda.


Julie se svým tátou rozečítá novou knihu o pirátech a co se nestane? Příběh z knihy ožívá! U Julie v pokoji se objeví truhla s pokladem, která by mohla Juliinu rodinu zachránit před vystěhováním z jejich malého domečku, ovšem to by se nesměla hned na druhý den ztratit! Julie se se svým tatínkem a kapitánem pirátů, který mimochodem chce svůj poklad zpět, vydává po ztracené truhle pátrat a vypadá to, že v tom nemá prsty nikdo jiný než jejich chamtivý soused Krysák.

„Ono se říká, že když něco chceš, dokážeš všelicos.“

Ukradený poklad je, i když se to nemusí na první pohled zdát, opravdu originální. Přestože pracuje s běžnými motivy dětské dobrodružné literatury, zpracovává je osobitým způsobem. Dochází tady totiž k prolínání skutečného světa se světem fantaskním, a naši hrdinové mohou mezi těmito světy dokonce cestovat během svých snů. 

Jednoduše řečeno, naše hlavní hrdinka Julie se během svých snů dostává do světa pirátů, o kterém čte knihu se svým tátou, a naopak, když si z tohoto světa odnese truhlu s pokladem, objeví se u nich doma kapitán pirátů, který chce svůj poklad zpět.

Prolínání světů je navíc podtrženo i graficky, o což se postaral ilustrátor Tomáš Chlud. Kapitoly z reálného světa odlišil od těch z knihy o pirátech nejen barevným zpracováním celých stránek, ale i doplňujícími ilustracemi – ty z pirátského světa jsou zpracovány jako komiks.

Pavel Valach, autor knihy, si výborně poradil s vykreslením postav. Klaďasové jsou prostě klaďasové, záporáci jsou zkrátka záporáci, což je u dětské knihy důležité. Navíc žádná z postav nepůsobí nudně. Julie je nezbedná dívka, která se do všeho vrhá po hlavě a až poté uvažuje nad důsledky, nicméně vše dělá s přesvědčením, že takhle je to správné. Oblíbila jsem si i tatínka, který je oproti Julii velmi opatrný a místy působí až jako strašpytel, a proto ho skvěle doplňuje maminka, jež má spoustu skvělých nápadů a Julii v jejím počínání podporuje. A pak tady máme kapitána pirátů, veselého chlapíka, který má rád nakládané okurky a působí jako spravedlivý muž (i když je to pirát).
A Krysák? Ten zkrátka dělá „čest“ své přezdívce.

„I když měl Krysák peněz dost, nestačilo mu to. Nepotřeboval je, ale věděl, že čím bude bohatší, tím budou ostatní chudší. A to mu dělalo ohromně dobře. Jemu se vůbec líbilo ubližovat lidem. On si v tom přímo liboval. A čím horší věc provedl, tím mu bylo líp. Vždycky celý zrůžověl, začal se plácat do kolen a smál se, až mu tekly slzy.“

Ukradený poklad je milá, vtipná, dobrodružná kniha plná krásných ilustrací určená dětem od sedmi let. Myslím si ale, že ji můžete klidně číst i s mladšími dítky – ale pozor, aby se vám nestalo to, co Julii a jejímu tatínkovi!





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm