26/06/2019

Skřítci


Skřítčí encyklopedie pro nejmenší

Autor: Bára

Předpokládám, že většina z vás již zaznamenala projekt „Zásilka z Knihozemě“ z dílny Albatros Media. Kdyby náhodou ještě někdo nevěděl, o co jde, tak tahle speciální zásilka přilétá do našich knihkupectví jednou za rok s výběrem dvanácti nejkrásnějších dětských knih. Knihozem si s výběrem dává opravdu záležet, a to nejen po stránce příběhové, ale i po té ilustrační. A prvním kouskem, kterému se podíváme na zoubek, jsou Skřítci.


Každému z nás je jasné, že skřítci existují, přesto jsou pro nás tak trochu záhadou. Nemáme tušení, čím se živí, kde žijí, co dělají ve svém volném čase, proč nám někteří pomáhají, jiní nám naopak škodí. Naštěstí ale Maciej Szymanowicz přichází se svou „encyklopedií o životě skřítků“, která nám všechna tato tajemství odhalí. A že budete koukat!

Skřítci jsou určeni pro děti od čtyř let, ale nemusíte se bát, dítě si s touto knihou poradí i bez vašeho předčítání. Primárně totiž pracuje s ilustracemi, které zaplňují celé stránky (opravdu nenajdete jediné prázdné místo). A když už se pustíte do předčítání, pobavíte se. V knize je totiž spousta narážek, nad kterými se minimálně pousmějete (a zjistíte spoustu zásadních informací vašeho života, jako například proč pořád něco hledáte a nacházíte to úplně jinde nebo proč, i když často vysáváte, máte doma spoustu prachu, a to jsou jen příklady).

Kniha je koncipována tak, že i při druhém, třetím, čtvrtém…. čtení najdete vždy něco nového. Na někoho to možná může působit chaoticky, ale děti z toho budou nadšené, rády objevují nové věci.

Skřítci jsou velmi milá a vtipná knížka, se kterou si autor skutečně vyhrál. Pojetí skřítků je velmi originální – ať už se zabývá jejich druhy, jejich životem či tím, co pro nás (nebo proti nám) dělají. Ilustrace jsou nádherné, celostránkové, doplněné o vtipný text plný narážek pro dospělé. Je to zkrátka ten typ knihy, který pobaví všechny.






Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm