02/06/2019

Záhada hlavolamu


Stínadla v novém kabátku

Autor: Ondra

Nakladatelství Albatros se rozhodlo znovu vydat Foglarovu tvorbu, ale tentokrát v novém kabátku, kdy každou knihu ilustruje jiný umělec. My se dnes podíváme na zoubek knížce Záhada hlavolamu, která patří k nejznámějším „Foglarovkám“. Jak už její název napovídá, knížka je plná záhad, podivuhodných událostí a tajemství.


Příběh je o pětičlenné partě kamarádů, která si říká Rychlé šípy. Díky nespravedlivým okolnostem začnou pro kluky a holky ze své čtvrti vydávat oběžník s názvem TAM TAM – ten se stane velmi populárním a Rychlé šípy jejich popularita nutí vydávat další a další díly oběžníku. Shání proto senzace a narazí při tom na tajemství skryté už dvacet let ve vedlejší čtvrti, zvané Stínadla. Snaží se rozluštit, co skrývá záhadný ježek v kleci, zajímají  se o tajemnou smrt dávno mrtvého Jan Tleskače, bádají, kdo to byl tajemný Em… Toto pátrání se ale nelíbí Vontům, kterým patří Stínadla, a tak proti Rychlým šípům podnikají různé zásahy, takže o napětí v knize není nouze…

V této knize se setkáte s mnoha postavami. Rychlé šípy mají pět členů: Mirek Dušín, Jarka Metelka, Rychlonožka, Jindra Hojer a Červenáček. Vedlejší postavy jsou například Jan Tleskač, který sice již nežije, ale sehrál důležitou roli – zůstaly po něm tajemné zápisky v deníku a zanechal po sobě i další záhady. Nemalou úlohu sehrál také tajemný Em, Vontové, kandidáti na velkého Vonta - Losna a Mažňák, popleta Dlouhé Bidlo, Štětináč nebo Bohouš. 

Knížka Záhada hlavolamu je čtivá, kapitoly nejsou dlouhé a text je poměrně moderní (prošel nedávnými úpravami). V knize je spousta krásných ilustrací Jiřího Gruse.

Tuto knihu bych doporučil klukům i holkám, kteří mají rádi dobrodružství, záhady a napětí. Jsem rád, že jsem si Záhadu hlavolamu přečetl už proto, že patřila k nejoblíbenějším knížkám z dětství mých rodičů i prarodičů.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm