17/06/2019

Pět kroků od sebe


Dva mladí lidí, vážná nemoc, láska…. Jak tohle dopadne?

Autor: Nela

Ani nevím, čím bych vlastně začala… Tato kniha má v sobě tolik emocí, které se ve vás budou neustále střídat. Už jen to téma – dva mladí lidé, láska a mezi tím vším vážné onemocnění jménem cystická fibróza. Dva mladí lidé, kteří doslova bojují o každý nádech. Ale jak všichni víme, nemoci dokážou být zákeřné…


Příběh vypráví o Stelle Grantové a Willu Newmanovi. Oba trpí cystickou fibrózou, nemocí ohrožující jejich život. Pro pacienty s touto diagnózou je ohrožující stýkat se s lidmi se stejným onemocněním, hrozí přenesení bakterií, pacienti se k sobě proto nesmí přiblížit na více než šest kroků.

Stella je vzorným příkladem toho, jak se s touto nemocí vypořádat. Povinně bere své léky, kontakt s okolním světem má minimální, dokonce si vytvořila svou vlastní aplikaci léčby. Aby neohrozila své šance na transplantaci plic, drží si odstup od všech nakažených infekcí. Přesněji šest kroků – tuto vzdálenost musí dodržovat, ať chce, nebo ne. 

Naopak Will je odstrašující případ. Léčbě se vyhýbá obloukem, a aby toho nebylo málo, má bulkholderii, která mu nedává ani nejmenší šance na transplantaci plic. Raději si proto, místo aby trčel v nemocnici, chce užívat života. Ale pak potká Stellu, která ho přesvědčí, aby podstoupil léčbu spolu s ní.

Léčí se spolu na onu magickou vzdálenost šesti kroků, až to vypadá, že se Will díky Stelle změnil, dokud si Stella neuvědomí, že chce začít žít naplno. Bez léků, bez trčení v nemocnících.

„Beru si zpátky jeden krok, Beru si zpátky celý jeden krok prostoru, délky a vzdálenosti. Cystická fibróza už mi nic brát nebude. Od téhle chvíle si kradu pro sebe já.“

Stella je starostlivá dívka, které ani tak nezáleží na jejím zdraví jako na tom, komu všemu by její smrt ublížila. Pro svou empatii mi byla velmi sympatická. Zpočátku obětuje veškerý svůj čas léčbě právě proto, aby nikomu neublížila, všem vyhověla, ale v polovině příběhu přijde velká změna, kdy se rozhodne žít skutečný život, nezůstávat pořád zavřená v nemocnici, a poprvé vyběhne ven, aniž by ji zajímaly následky. Její myšlenky a pocity se mění hrozně rychle a nejspíše proto se mi tak zalíbila. Je to velká bojovnice, ztratila v životě hodně lidí, ale stále se drží nad vodou.

Will mi byl stejně sympatický, sice nedodržoval léčbu, ale ukázalo se, že je to zkrátka dospívající kluk, který nechce myslet na to, kolik mu zbývá času.

„Přestaň mi pořád připomínat, že umírám. Já to vím. Já vím, že umírám!“

I přes vážné téma se kniha čte lehce, svižně a místy se i pobavíte. Autorka vás dokáže rozesmát, dojmout a zároveň udržet v napětí, což vás nutí číst dál a dál. Pravda, závěr je trochu moc přeslazený, na druhou stranu, přesně tohle od knih tohoto typu čekáme.

A ta nápaditá obálka! Má velkou spojitost s příběhem - krásné okvětní lístky, velké kořeny zobrazující zdravé plíce, přesně takové, jaké si hlavní postavy dopřát nemohou.

Byla bych schopná popisovat věčnost, co vše v sobě kniha má. Nicméně nejdůležitější je myšlenka, abychom si vážili svých životů, dokud jsme zdraví. Někteří lidé totiž takové štěstí nemají. Smekám před lidmi s cystickou fibrózou, cítím k nim respekt a jsem vděčná, že jsem si knihu Pět kroků od sebe mohla přečíst, milionkrát doporučuji, protože ve vás něco opravdu zanechá.

„Podle jedné teorie dokážeme pochopit smrt jedině tehdy, když se podíváme na zrození.“


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm