17/06/2019

Očista


Bravurní perla finské literatury

Autor: Baru

Sofi Oksanen je s největší pravděpodobností jméno, které jste v poličkách světové beletrie nejspíš nezaznamenali. Jedná se o velice zkušenou, v Česku především v dřívějších letech hojně vydávanou finskou autorku, která se probojovala do podvědomí světových čtenářů debutovou prózou Stalinovy krávy. Já jsem čirou náhodou v edičním plánu nakladatelství Odeon narazila na revydání jejího v pořadí třetího a dodnes nejúspěšnějšího románu Očista, jež byl původně vydán před deseti lety a letos v květnu publikován znovu, s čerstvou obálkou a lákavou anotací. Přes velice vysoká a pozitivní hodnocení jsem však neočekávala nic, co by mne příliš ohromilo, o to více jsem pak byla mile překvapena, když mne dramatický příběh dvou generací žen na pozadí historických událostí opravdu nenechal chladnou.


Příběh několika různě starých, rodinnou krví a historií propojených žen se prolíná časovými linkami od počátku druhé světové války až po nezávislé Estonsko, zhruba do 90 let 20. století. Strhující příběh dvou podobně starých sester, Ingel a Aliide, z nichž jedna byla půvabnější a charismatičtější, ta druhá závistivější a podlejší, začíná před druhou světovou válkou, kdy je Estonsko pod křídly Sovětského svazu a jen tak brzy se z nich k nelibosti tamějších obyvatel nevysvobodí. Jejich příběh je vyprávěn z pohledu vždy přehlížené, mladší a ošklivější Aliide, jež své o tři roky starší sestře závidí nejen krásu, lehkost, její pečlivost či um péče o rodinné hospodářství, ale především – jejího silného, pohledného a milujícího muže, který měl dle jejího úsudku patřit jen a pouze jí. O to překvapenějšími se čtenáři stávají, když sledují, jak se z nikterak záporné, přesto nepříliš sympatické postavy pomalu vyklubává člověk neskutečně podlého charakteru, jehož nenávistné pocity vyobrazuje autorka tak autenticky, jako by jím snad byla ona sama.

Jenže dramatické vyústění, katarze či očista Aliide přichází až o mnoho desetiletí později se sexuálně zneužívanou, otrhanou dívkou ležící na jejím dvoře spořádaného, pečlivě udržovaného hospodářství. Aliide se možná právě proto, aby ospravedlnila všechny své zlé a zvrhlé činy a skutky minulosti, které si s sebou ponese do hrobu, otrhané dívky s velkými pochybnostmi a částečně i strachem ujímá a ukrývá ji u sebe, přestože zlo v podobě ruských mafiánů, kteří svou uprchlici hledají, už číhá za dveřmi. Smršť strhujících událostí, které následují, se prolínají s vyprávěním Zary, Rusky s estonskými kořeny, která nevědomky spadla pod ruce ruské mafii a od svých 19 let je denně sexuálně zneužívána, lidsky zahanbována a fyzicky napadána, a právě osamělé, protivné venkovské starky Aliide – všechny hrůzy a zlo, které nám autorka Sofi Oksanen servíruje na zlatém podnosu, jako by i po desetiletích stále chtělo vyplout na povrch. 

Očista je strhujícím románem plným nečekaných zvratů, špatných lidských vlastností, pochmurnosti, hnusu, nenaplněné a do nenávisti zahnané lásky, touze po pomstě a zároveň prózou, která je velice čtivá, dějově a historicky neskutečně obsáhlá a právem ověnčená mnoha zajímavými cenami. Očista si svou nevšedností, gradujícím příběhem a výstředními postavami získala srdce mnoha čtenářů po celém světě a já se tomu vůbec nedivím.

Jak vysoká může být cena za přežití, kolikrát se člověk může nechat zlomit, kam až dokáže dojít pro záchranu sama sebe, kolik toho vydrží lidské svědomí, jak moc dokáže člověk ublížit lidem kolem sebe, jak tíživý může být pocit viny, kam až může dojít zlo s lidskou tváří, kolik tajemství dokáže v hloubi duše skrývat každý z nás, s jakými myšlenkami se umírá bez odpuštění, kolikrát dokáže osud jednomu člověku naházet klacky pod nohy, kolikrát…?

Estonské dějiny plné krutosti, strachu, tragédií a zločinů napáchaných na lidech vyobrazené očima ublížených charakterů jedné rodiny, která neměla na růžích ustláno, dokáže s člověkem pěkně zamávat. Sofi Oksanen je považována za jeden z největších literárních talentů současného Finska a není se čemu divit. Píše autentickým, skvostným, čtivým, poeticky obratným, barevným a zvukomalebným jazykem, nedává příliš prostor zbytečným popisům okolí, skvěle vyobrazuje charaktery i jejich vlastnosti, čtenář se dozvídá spoustu historických zajímavostí a ověřených faktů prostřednictvím napínavé beletrie. Chronologie zde funguje jako malý zázrak a pro všechna překvapení vykresluje prostor v tu správnou dobu. Očista se odehrává v několika časových rovinách, generacích, místech i státech, přesto ale kniha působí jednotně, vše do sebe zapadá v ten pravý čas a na pravém místě.

Jestliže v budoucnosti narazím na další knihu Sofi Oksanen, půjdu na jistotu a budu mít nemalá očekávání. Očista je jako zrozená pro náročnější čtenáře, ale i pro ty, kteří mají po dlouhé době chuť na něco velkolepého. Stránkami nepříliš rozsáhlý román budete při čtení muset hodně odkládat, pocity po jeho přečtení se vám ale navždy vryjí do paměti.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm