13/05/2019

Jakub a dvě stě dědečků


Kouzelné pohádky Miloše Macourka

Autor: Bára

Nakladatelství Albatros letos oslavilo 70 let a za dobu své existence vydalo více než deset tisíc publikací. A právě ku příležitosti tohoto výročí uvádí Albatros na trh retro kolekci Cesta časem s Albatrosem, která přináší osm nejvýraznějších titulů. A jedním z nich je kniha pohádek Miloše Macourka Jakub a dvě stě dědečků.


Troufám si tvrdit, že s dílem Miloše Macourka se každý z nás ve svém životě setkal. Nebo je mezi námi snad někdo, kdo v životě neslyšel o žácích z 3.B Machovi a Šebestové? Kdo neviděl Dívku na koštěti? Věřím, že ne.

Macourkovi pohádky jsou oblíbené zejména pro jejich hravost a fantazii. A přesně to je dominantou pohádek Jakub a dvě stě dědečků. Pohádková sbírka obsahuje 17 kratších pohádek, které jsou o běžných věcech okolo nás, ale jejichž řešení už tak obvyklé není. 

Co musím na Macourkových pohádkách vyzdvihnout je práce s jazykem. V jeho textech skvěle fungují slovní hříčky a komičnost, která je někdy vystupňována až do absurdity. Děti to však jako absurditu nevnímají, naopak podporuje to jejich fantazii. Pohádky se jim líbí, baví je, užívají si někdy až nesmyslná spojení či situace.

„Jeden z vás chybí, řekla večer Barborka, když si čistila zuby červeným kartáčkem, jeden z vás mi vypadl, co to má znamenat?
Co by to mělo znamenat, řekly zoubky, cucala jsi celý den bonbony, neměly jsme co dělat, tak jsme si hrály na schovávanou, a protože se přitom musí rozpočítávat, tak jsme se rozpočítaly a jeden vypadl.“

Většina pohádek čerpá své motivy v běžném životě, v běžných situacích, které děti dobře znají – co se stane, když budou často papkat cucavé bonbony, když budou drobit při jídle na koberec, nebo budou při čtení polykat slova? Každá tato reálná situace má sice v Macourkově podání neobvyklé (až nereálné) řešení, ovšem téměř vždy z ní plyne poučení.

Kniha je doplněna o krásné ilustrace Bohuslava Habarta, které podtrhují texty pohádek.

Hledáte-li vtipné pohádky plné fantazie, krásného jazyka a hry se slovy, určitě sáhněte po knize Miloše Macourka Jakub a dvě stě dědečků. Děti z nich budou nadšené, uvidíte.





Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm