04/05/2019

Hračkář


O něco méně zdařilé pokračování bestsellerového hitu Šelma

Autor: Baru

První díl nové série Naturalista, vydávané nakladatelstvím Kalibr, nesoucí název Šelma, pobořil mnoho žebříčků nejprodávanějších knih i žebříčků co se nejčtenějších thrillerů loňského podzimu týče. Slibované pokračování s názvem Hračkář, které se na pulty knihkupectví dostalo letos v dubnu, si tak pravděpodobně nenechal ujít nikdo, kdo se již v minulosti s podivínským, geniálním a tak trochu asociálním doktorem Theo Crayem setkal. Nový typ jakési „chemie“ a atmosféry, netradiční hlavní hrdina, dějově propracovaná a neuvěřitelně skvěle podaná detektivka. To vše nám nabízel jeden z nejprodávanějších thrillerů loňského roku. Co ale ve skutečnosti přineslo jeho pokračování? Je Hračkář obsahově i literárně stejně kvalitní jako jeho debutový předchůdce? Opravdu ráda bych řekla, že ano, jelikož Šelma mne ohromila natolik, že se stala tak trochu mou thrillerovou „platonickou láskou“, na kterou budu ještě dlouho a ráda vzpomínat. Bohužel, dle mého názoru pokračování nesahá prvnímu dílu ani po kotníky.


Theo Cray, doktor biologie a dnes již také uznávaný detektivní vyšetřovatel, se ve vzpomínkách stále vrací k případu Šelmy z Montanských lesů. Plácá se životem, pracuje pro tajnou organizaci, ale jeho skutečnou pozornost ani jeden ze stovek nabízených případů neupoutá. Pak ale na zápraží uvidí postávat černošského muže se zelenýma očima. Příběh jeho ztraceného syna ho nevysvětlitelně pohltí natolik, že se po několika měsících se skutečnou vervou opět pustí do práce. A tak začíná Crayův další velký případ, tentokráte odehrávající se ne v lesích, nýbrž napříč celou Amerikou, poháněný dětskou legendou o Hračkáři…

Chemie a magie autora Andrewa Mayna, nejen debutového a talentovaného spisovatele, ale především legendárního kouzelníka, již v Hračkáři ztrácí své kouzlo. Dějově je román poměrně obsáhlý a propracovaný, ale co do čtivosti velice nezdařený. Hračkář je prošpikován odbornými biologickými a technologickými popisy a jakákoli atmosféra, i přes velice atraktivní a hrůzostrašný námět, tu prostě chybí. 

Také jako by se snad zdálo, že autor zaměnil hrdinu z prvního dílu za někoho úplně jiného. Dr. Cray, jak si ho pamatujeme, byl v podstatě asociální, nekomunikativní a utiskovaný, tak trochu šílený biolog. Nyní se před námi objevuje postava zdánlivě nová. Theo Cray je drsný, drzý a arogantní detektivní expert, empatický a se srdcem na svém místě. Psychologický vývoj hlavní postavy je tak nelogicky posunut o mílové kroky dopředu a hlavní hrdina prostě může všímavějším čtenářům nesedět.

Hračkář byl pro mne opravdu velkým zklamáním. Čekala jsem bombu, která mi bude nahánět hrůzu ještě dlouho po dočtení, místo toho jsem na něj po pár dnech dočista zapomněla. Námět má vskutku výborný, čtenářsky velice atraktivní, poměrně neotřelý, dokonce bych řekla, že určitým způsobem ještě originálnější než měla Šelma. Zpracováním ale výrazně pokulhává, čtenáře atmosféra ani čtivost nikterak neohromí, Hračkář je prakticky až na pár výjimek bez akce. I když se stále řadí mezi knihy, které může rychlejší čtenář přečíst během jednoho dne stejně jako já, napětí v tom víceméně nebude hrát roli.  Hračkáře hodnotím trochu slabším průměrem a nezbývá mi jinak než doufat, že na další dvě chystaná pokračování budu vzpomínat stejně ráda jako na první díl.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm