30/09/2018

Šelma


Šelma útočí na post nejlepší thriller roku 2018

Autor: Baru

Mrazivý román Šelma byl letos jediným thrillerem, který mě na první pohled dokázal upoutat. Ať už to bylo lákavým přebalem či zajímavou, neotřelou anotací, šáhla jsem po ní a záhy se nestačila divit. To, že je autor Andrew Mayne tak trochu kouzelník, lhář a iluzionista, jsem slyšela ze všech stran a pokládala jsem to za příliš přemrštěné a neobjektivní ohodnocení. Po dočtení mohu subjektivně říct, že není jen tohle všechno dohromady, ale taky sakra dobrý spisovatel s velkým S, o kterém by mělo mít ponětí mnohem více českých čtenářů než doposud.


Ústřední postavou tohoto mrazivého podzimního románu je mladý, trochu podivínský profesor biologie a informatiky Theo Cray. Když se souhrou náhod jednoho rána dostane až příliš blízko vyšetřování záhadné vraždy své bývalé studentky, Juniper Parsonové, vidí přespříliš mnoho tajuplných nevyjasněností, které mu nedají spát. A tak, zatímco policie je klišoidně jako v každém thrilleru k případu naprosto lhostejná a považuje ho za uzavřený s první lepší verzí, se kterou přijde, profesor Cray není ochoten tento případ vypustit z hlavy do té doby, než si k této hádance přiřadí to správné řešení.

Zatímco policie za drápy rozdrásanou dívkou v montanských lesích vidí útok medvěda grizllyho, Theo postřehne něco, co ostatní ne. Něco provedené hrůznou lidskou rukou. Něco, co by ani to nejvzteklejší zvíře udělat nedokázalo. 

Hned první mrazivá scéna nás do románu hodí naprosto nepřipravené a šokované. První čtvrtina knihy by se pak dala označit jako zdlouhavě úvodní, a přestože i tady se toho odehrává hromada důležitého pro nadcházející příběh, Mayne v rozjezdu ještě tak úplně nechytá ten správně čtivý drive. Pořádně akcí nabušená zábava pak začíná zhruba na sté straně. Děj Šelmy se rychlostí rozbouřené řeky žene dál a dál, zatímco vy jen kroutíte hlavou a smekáte nad detailními, drobnými souvislostmi, které vám autor prostřednictvím profesora Craye servíruje přímo před očima.

Šelma je thriller naservírovaný se špetkou brutální atmosféry, která vám doslova nedá spát. Je to ten typ románu, kvůli kterému se budete bát chodit po bytě, a i přesto ho nebudete chtít odložit. Protože je setsakramentsky návykový.  

„Kelsie netušila, co to na ni zaútočilo. Když tam ochromená krvácela, uvědomovala si pouze, že nikdy neslyšela o zvířeti, které vás zraní a pak tam jenom sedí a dívá se, jak umíráte.“

Zatímco většina trhillerů bývá až protivě zdlouhavě a nudně napsaná, Šelma je poměrně krátká, velice čtivá a jde nepředvídatelně z akce do akce, což se mi na ní líbí asi úplně nejvíc. Opravdu zde nenajdete kapitolu, která by vás nudila, k čemuž také výrazně přispívá jejich zkratkovité provedení. Dohromady tento román obsahuje 84 krátkých, stručných a výstižných kapitol, což je formát, který mně osobně naprosto vyhovuje. Žádné dlouhé, nekončící kapitoly. Jsem hrdý zastánce stručných „dvou stránek“.

Je o mně známo, že detektivky ani thrillery (s výjimkou mé milované Agathy Christie) úplně nemusím a nikdy to nijak nemění ani tohle depresivní podzimní počasí, nicméně taky jich za sebou nemám tolik, abych s nějakými mohla Šelmu porovnávat. Z pohledu laika v tomhle žánru vám ale můžu říct jedno – jestli se to líbilo mně, bude se to líbit i vám. Šelma je, troufám si říct, ve svém žánru zase něco trochu jiného a skvělého. Čtivý příběh poháněný tajuplnou atmosférou plný nečekaných a překvapivých klamů, odhalení a závěrů vám v konečném efektu vyrazí dech. Šelma je boží. Kniha, kterou nebudete chtít dát z ruky. A takových knih svět potřebuje mnohem, mnohem víc. Nečekejte od toho ale nic hlubokého. Až budete před sebou mít volný víkend s padajícím listím za okny, udělejte si radost a kupte si to a přečtěte. Nebudete litovat, to vám můžu slíbit.

A my, kteří už máme Šelmu za sebou, se již můžeme těšit na další knihy ze série Naturalista, které, doufám, v češtině vyjdou co nejdřív. Do dalšího podzimu už totiž na Looking Glass asi čekat nevydržím.  


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm