13/03/2019

Zloději dýmu


Princezna. Voják. Lovkyně. Zrádce. Zloděj.

Autor: Bára

Zloděje dýmu jsem upřímně vůbec neplánovala číst, ale nečekaně nám dorazilo reading copy z Albatros Media, a.s., a zaujalo mě hodnocení z Booklist na zadní straně, že se jedná o „Hru o trůny pro young adult“ – uznejte, to zaujme nejednoho potenciálního čtenáře, a tak jsem se plná očekávání pustila do horké novinky z dílny CooBoo, která vyjde již 18. března.


Princezna. Voják. Lovkyně. Zrádce. Zloděj. Mladí lidé, kteří se od sebe liší, ale něco je přece jen spojuje – osud, s nímž se zkrátka musí poprat, přestože si ho sami nevybrali. Princeznu Cathrine čeká domluvený sňatek bez lásky, který má zajistit další politický vliv jejího krutého otce. Ambrose, voják královské gardy, který je součástí princezniny osobní stráže, přijde hned v úvodu o sestru, která je obviněna z vlastizrady a před jeho očima brutálně popravena. Zapšklý sluha March toužící po pomstě knížeti, který zradil jeho lid. Nerozvážný Edyon cestuje se svou matkou za obchodem a své toulky si zpříjemňuje nesmyslnými krádežemi cetek. A konečně Tash, třináctiletá lovkyně démonů.

Takhle, hned v úvodu bych měla říct, že úplně nesouhlasím s tvrzením, že se jedná o Hru o trůny pro young adult, což ale neznamená, že kniha nestojí za přečtení. Jedná se totiž o povedenou YA fantasy, kde najdete snad všechno, co od tohoto žánru čekáte – démony, kouzla, princezny, politické pletichaření, léčky, zrady, ale i lásku, nová přátelství a nečekaná spojení. 

Sally Green se povedlo vystavět zajímavý svět, který je rozdělen mezi několik království. Každé je jiné, život v nich je odlišný. Asi nejvýraznější je Brigantsko, jelikož má v čele krutého krále Aloysia, který své zemi vládne velmi tvrdou rukou. Kdo mu jen trochu odporuje či má vlastní názor, je označen za zrádce, za což je „po zásluze“ potrestán pomalou, mučivou smrtí (ano, tady rozumím přirovnání ke Hře o trůny).

„Lady Anne za běžných okolností považovali za krasavici, ale dnešek měl k běžným dnům daleko. Teď byla bolestně vyhublá, bledá, za chůze ji podpírali dva strážní. Nejvíc ale přitahovala pozornost její ústa: z horního rtu ke spodnímu je křižovala černá klikatá čára silné niti, bradu a krk pokrývala zaschlá krev. Jazyk jí vyřízli.“

Kniha se čte svižně, má spád a zajímavou zápletkou vás drží v napětí – celou dobu totiž tušíte, že osudy hlavních hrdinů se protnou a vy potřebujete vědět jak. Postavy jsou povedené, některé si oblíbíte (Tash je zkrátka nejvíc – co na srdci, to na jazyku a s ničím se vůbec nepáře), některé vám naopak budou lézt na nervy (upřímně, Marche, který se nechá snadno ovlivnit a nemá vlastní názor, bych nejraději uškrtila a Edyon? Tak to je učebnicový ňouma, a navíc kleptoman…). Přestože ne každá postava bude podle vašich představ, dohromady tvoří celek, který dává smysl.

Romantické duše se také dočkají, i když nečekejte milostnou linku, která hýbe celým příběhem. Je spíše v pozadí a mám takový neblahý pocit, že nás autorka pomalu připravuje na milostný trojúhelník (ale třeba mile překvapí a princezna bude mít ve všem jasno).

A závěr? No… asi potřebuju další díl. Nutně. Autorka si skvěle připravila půdu pro pokračování, u něhož si netroufám odhadovat, jakým směrem bude ubíhat.

Hledáte-li čtivou, napínavou a troufám si říct, že i originální YA fantasy plnou intrik, démonů, zrady, ale i přátelství a oddanosti, mohla by být kniha Zloději dýmu to pravé pro vás. Zapište si tedy do diáře datum 18. března, to totiž vychází.


2 komentáře

  1. Přemýšlím nad koupí knihy. Recenze jsou zatím velmi kladné, tak snad mě nezklame :))
    Díky za super recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jak jsem psala, je to čtivé, má to spád, je tam vše, co bys od YA fantasy čekala :-) Snad se bude líbit!

      Vymazat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm