27/01/2019

Zámek v oblacích


Kouzelný zámek v oblacích

Autor: Eli

Myslím, že jméno Kerstin Gier není třeba českým YA čtenářům a čtenářkám představovat. Kdo nezná sérii Stříbrná kniha snů či mé milované Drahokamy, jako by nebyl. Po delší době přišlo nakladatelství CooBoo s novou knihou této autorky – Zámek v oblacích. A již nyní vám mohu prozradit, že se opět můžete těšit na typickou Kerstin Gier, jak ji máme rádi.


Sedmnáctiletá Fanny se rozhodla odejít ze školy těsně před maturitou a zařídit si život podle sebe. Odjede do Švýcarska, kde začne pracovat jako praktikantka v horském hotelu. Ten má sice to nejlepší za sebou, přesto jej každoročně navštěvují významní hosté, kteří si nechtějí nechat ujít velkolepý novoroční ples. Hotel má totiž své kouzlo starých časů, do něhož se zamiluje i samotná Fanny. Postupně objevuje krásu spletitých chodeb, personálu, mezi nímž si najde přátele, zakázané kočky či kavky Huga. Ovšem čím víc je součástí samotného hotelu, tím víc tajemství a záhad objevuje.

Kerstin Gier se opět povedlo napsat knihu s kouzelnou atmosférou. Netuším, jak to dělá, ale vždy dokáže vykreslit atmosféru tak, že se do ní okamžitě zamiluje. A nejinak tomu je u Zámku v oblacích. Autorka píše nesmírně čtivě a poutavě, takže vám v podstatě nevadí, že první polovinu knihy se v podstatě nic neděje – jen se seznamujte s personálem, hosty, zjišťujete poměry v hotelu a samotná zápletka přichází až v druhé polovině. Přesto čtete, přihlouple se usmíváte a užíváte si každičkou stránku. 

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou příběhu je sedmnáctiletá Fanny, úplně obyčejná holka, která je přátelská, velmi zvídavá a zaručeně vás pobaví svými sarkastickými hláškami. Kromě hotelových záhad řeší vztah s rodiči, první lásku a musí se vyrovnat se vším, co ji pracovní povinnosti přináší.

Vedle Fanny se ale v knize objevuje spousta vedlejších postav ať už z řad personálu, či hostů. Každý je jiný – z různých koutů světa, společenských vrstev, všech věkových kategorií. Každá postava je zkrátka originální a nestane se vám, že byste je zaměnili.

Detektivní zápletka je objevuje, jak již bylo řečeno, až v druhé polovině knihy, což mi upřímně vůbec nevadilo. Zápletka mi přišla originální, dobře vymyšlená, jen mě mrzel závěr, který byl na mě velmi rychlý. Možná kdyby mu autorka věnovala více stránek a ne jen bum prásk a je to, byla bych spokojenější.

Samozřejmě se dočkáme i lehké milostné linky, která není dominantou příběhu, spíš ho doplňuje a zpříjemňuje tak celý požitek z knihy. Nejedná se o lásku jako trám, kdy bez sebe ani jeden nemůže žít, spíš o milou první lásku, která teprve klíčí.

Hledáte-li knihu na zpříjemnění odpoledne, je Zámek v oblacích ta pravá. Kertin Gier píše čtivě, poutavě a v neposlední řadě zábavně, což vám vyvolá přihlouplý úsměv na tváři.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm