26/01/2019

Dokonalá kořist


S Helen Fields na poli detektivních velikánů musíme počítat.

Autor: Bára

Helen Fields u nás vyšlo pokračovaní série s detektivem Lucem Callanachem – Dokonalá kořist. První díl byl čtenářskou komunitou poměrně slušně přijat, a proto všichni s napětím očekávali, jak se autorka předvede v pokračování. A musím uznat, že se opět vytáhla! Druhý díl byl z mého pohledu snad ještě o kus lepší.


Helen Fields nás bez okolků hodí rovnou do vody – Edinburgh, hudební festival, tisíce lidí. A právě přímo uprostřed tohoto davu umírá člověk, vyznamenaný charitativní pracovník, aniž by si toho kdokoli všiml. Přestože mu přímo v davu někdo rozřízl břicho.

O pár dní později je nalezena oblíbená mladá učitelka uškrcena vlastní šálou. Tím však toto vražedné šílenství nekončí, právě naopak. A aby toho nebylo málo, objevují se znepokojivá graffiti, která předpovídají další oběť. 

Ava Turnerová a Luc Callanach pracují na svých případech, které spolu na první pohled zdánlivě nesouvisí, ale čím více těl je objeveno, tím propojenější se jednotlivé vraždy zdají. Nikdo však nemá nejmenší tušení, kdo za tím vším stojí.

Helen Fields navázala přesně tam, kde jsme životy Luca Callanacha a jeho kolegů naposledy opustili. Luc se stále vzpamatovává z problémů, které ho stály místo v Scotland Yardu – po pracovní stránce se již slušně zařadil, ovšem problémy ho pronásledují především v osobním životě. Jen tak někoho si k tělu nepustí, naštěstí mu pomáhá přátelství s Avou, která se poslední dobou začíná chovat dost podivně, a Luc opět začíná mírně tápat.

A tohle je přesně to, co Helen Fields skutečně umí – její postavy jsou skvěle propracované, věříte jim a každá je zkrátka jiná, díky čemuž nehrozí, že byste se mezi nimi ztráceli.

Luc je prototyp muže, kterého chce mít každá žena doma. Pomineme-li, že se jedná o bývalého modela, je to opravdový chlap se srdcem na pravém místě. Ve chvíli, kdy se vyšetřování nikam neposouvá, nebojí se sáhnout po praktikách, které by mohly ohrozit jeho kariéru – pro záchranu dalších životů se pouští do temných vod darknetu. Vztah mezi ním a Avou se pomalu, ale jistě dostává do bodu mrazu. Ava se totiž poslední dobou začíná chovat víc než podivně a nemalou zásluhu na tom má Edgar, nová postava z Aviny minulosti. A když už jsme ho zmínili – Edgar je učebnicový slizoun, kterého budete nesnášet stejně jako Luc. Kromě nových postav se ale opět setkáme se sympatickým Trippem, Salterovou či protivným Livelym. Co se týče padouchů, tak u těch se autorka opět vyřádila – jsou ještě odpornější než ti předchozí a nad jejich počínáním vám bude rozum stát.

Kromě skvěle vykreslených postav je autorka mistryně v budování napětí. Ani chvíli se nebudete nudit, budete otáčet stránku za stránkou a zoufat si, když budete muset knihu opustit. Přestože je kniha rozsáhlejší než ta předchozí, nemá snad žádné hluché místo.

Pravdou ale je, že se nejedná o čtení pro slabé povahy. Helen Fields se toho nebojí a krev tady opravdu teče proudem. Na druhou stranu protipólem jsou zde životy detektivů, které mě bavily tak, že jsem místy zapomínala, co je jejich denním chlebem.

Podtrženo, sečteno – Dokonalá kořist je za poslední dobu jedna z nejlepších detektivek, kterou jsem přečetla, nechybí jí akce, napětí, propracovaný děj i postavy a myslím, že si právem zaslouží nálepku „Top Thriller“. Již teď se těším na pokračování série, protože Helen Fields nám má ještě určitě co nabídnout.


Děkujeme společnosti Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm