03/01/2019

Hvězdy nad Berlínem


YA s válečným pozadím nemusí být vždy nutně špatný nápad

Autor: Baru

Náctiletý člen Hitlerjugend a dcera principála kočovného romského cirkusu. Vášnivá zakázaná láska, které podlehnou i přes vědomí přísných pravidel a trestů, které je mohou postihnout. Když se na to podíváme blíže a bez omáčky kolem, je to vlastně naprosto klasický young adult vzorec, který vídáme v každé knize tohoto typu, jen místo prince a rebelky z lesů tu máme německého vojáka a Romku, což bylo tehdy něco jen o trochu lepší než býti židovského původu. Jsou ale Hvězdy nad Berlínem opravdu výjimkou, která z tohoto vzorce něčím zvláštním vybočuje, jak nám bylo při PR této knihy podbízeno?


Z hlediska čtenáře, který toho má o válečných dějinách poměrně hodně načteno, jsou Hvězdy nad Berlínem pěkným průměrem, který se neotřelé téma genocidy Romů snaží zpřístupnit mladším čtenářům formou přeslazeného romantického příběhu. A ono to někdy ani nemusí být nutně špatně, takže bych je z tohoto hlediska kdovíjak nezatracovala. Hvězdy nad Berlínem je kniha jako každá jiná YA – přečtete si ji a za pár dní na ni zapomenete. Vybočuje ale zejména svým atraktivním a dosud málo zpracovávaným tématem, který by, s pomocí trochy té romantické omáčky kolem, mohl náctileté opravdu zaujmout a pobídnout je k tomu, aby se o toto téma zajímali víc. 

Sarah Matthias se pravděpodobně novou Rutou Sepetys nebo Johnem Boynem, králem válečného tématu zpracovaného pro mladistvé, nikdy nestane. Svádí nás to ale k tomu je porovnávat, protože jejich tvorba si je velice podobná. Autorka Hvězd nad Berlínem má co v čtivosti, to v odbornosti tématu dost co dohánět, na její historickou prvotinu je to ale více než slušné.

Co se mi vůbec nelíbilo, byl styl vyprávění, který postrádal časovou linku, přeskakování z minulosti do budoucnosti zde bylo načasované více než žalostně a stejně tak mi u kapitol hodně chybělo datování měsíce a roku, které je u historických románů naprosto běžné a čtenáři tak výrazně pomůže zorientovat se, v jaké fázi dějin se přesně nachází. Bohužel, absence dat v této knize vede k tomu, že se čtenář v mnoha kapitolách ztratí a vyjádření jako „za tři roky“ nebo „o pár měsíců později“ mu příliš mnoho nenapoví.

Charaktery byly tak trochu nemastné a neslané, přehnaně sentimentální, dětské a jejich vlastnosti výrazně postrádaly jakákoli negativa. Přesto ale nebyly koncipovány ani napsány nijak špatně. Většina postav se vám prostě do paměti nezaryje a ani Max, ani Lili, zřejmě nebudou výjimkou.

Od děje dostaneme trochu zmatenou, v začátcích nudně podanou lacinou love story a teprve v polovině knihy se dostaneme k akci a tématu, které zatím dostávalo jen maličkou roli na pozadí. Není proto moudré od knihy očekávat velkolepé válečné drama, přestože na ta se přibližně třetinu před koncem taky dostane a jsou podané velice autenticky a surově, aniž by se to v první polovině knihy mohlo zdát,

Hvězdy nad Berlínem v zásadě vůbec nejsou špatnou knihou. Je to průměrně vyumělkovaná lovestory pro adolescenty, na pozadí dnes poměrně atraktivního tématu. Neoplývá žádnou odborností textu nebo vyšperkovaným dějem, je ale velice čtivá a poodkrývá mnoho skvělých poznatků válečné doby. Sarah Matthias popisuje německý fanatismus, a jak degenerativní vliv měl na tehdejší mladou generaci, popisuje také, jak fungovaly tehdejší romské rodinné tábory v koncentračním táboře Osvětimi z pohledu zajatců. Líčí nám dosud málo zpracovávané téma z pohledu, ze kterého jsme se na válku ještě nikdy nedívali. Setkáváme se zde s nechvalně známými postavami, jako byl Josef Mengele nebo Rudolf Höss, ale také s mnoha postavami mající co do činění s tehdejším Československem, například malířkou Dinou Gottliebovou. Navíc s nebývalou přesností popisuje berlínské ulice a známější i méně profláklá místa, což potěší každého, kdo již toto evropské město navštívil. Je to román, který bych všemi deseti doporučila o trochu starším dětem, které by se s tématem druhé světové války chtěly poprvé seznámit. Pro sečtělejší čtenáře by ale již Hvězdy nad Berlínem nebyly tou pravou volbou a doporučila bych raději sáhnout po autorech jako je zmiňovaná Sepetys, Sullivan, Liviero, Doerr, Spilzman, Zusak anebo Styron.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm