09/12/2018

Sleduj mě


Klišé, které vás bude bavit

Autor: Vali

Nevím jak vás, ale mě poslední dobou strašně baví výběr knih YOLI. Jasně, vydávají YA žánr, ale poslední dobou se mi zdá, že každá kniha obsahuje něco navíc, něco jako přidanou hodnotu. A kniha Sleduj mě není výjimkou. Přestože se na první pohled zdá jako naprosté klišé YA literatury, není tomu tak – kniha vás zaručeně překvapí nejen svým zpracováním.


Sedmnáctiletá Tessa bývala úplně obyčejnou středoškolačkou. Měla sny, měla plány. A stačil jeden jediný den, aby o všechno přišla, aby se všeho vzdala. Jeden jediný den jí změnil život natolik, že přestala vycházet z domu, ze svého pokoje. Začala trpět agorafobií, strachem z otevřeného prostoru.

Tessa se samozřejmě snaží svou situaci nějak řešit – dochází za ní terapeutka, nadále udržuje vztah se svým přítelem, ale i přesto se stále cítí být vězněm svého strachu. Utíká proto do online světa, kde se stává oddanou fanynkou zpěváka Erica Thorna, který ji kontaktuje se záměrem si z ní udělat legraci. Ovšem to, co bude následovat, nikdo nečekal… 

Ano, uznávám, na první pohled se vám to může zdát jako naprosté klišé o Popelce – obyčejná dívka se zamiluje do slavného zpěváka, ten pozná, jak je ve skutečnosti skvělá, vezmou se a žijí šťastně až do smrti. Jenže, ouha! Ono to tak není. Samozřejmě, nějaké té romantické linky se dočkáme, ale ta v tomhle příběhu není na prvním místě. A. V. Geiger nám totiž skrz tento příběh ukazuje, že není všechno takové, jak se na první pohled zdá. Autorka se dotýká témat jako agorafobie, duševní zdraví, stalkingu, ale také nástrah světa internetu.

Na atraktivitě příběhu, kromě již zmíněných zajímavých témat, přidal i způsob výstavby textu – střídá se nám vyprávění z pohledu Tessy a Erica, které jsou prokládány záznamy z policejních výslechů a různými tweety.

Oba vypravěči mají něco do sebe, přesto mne k mému překvapení bavil o něco více pohled Erica. Líbilo se mi, jak je zachycen svět showbysnysu z druhé strany, tedy ne jako něco skvělého a úžasného, ale jako něco, co vám bere hodně ze života.

Nenechte se ale zmást, že by Tessin pohled byl nudný. Naopak. Přestože se nehne z pokoje, její část příběhu odsýpá a její tajemství vás nutí číst dál a dál, protože vy prostě chcete vědět, co změnilo její život natolik, že zůstala uzavřená ve svém pokoji. A navíc díky záznamům z policejních výslechů tušíte, že to nebude všechno…

A pak přijde konec – máte pocit, že do sebe vše zapadlo, už si pro sebe pomalu uzavíráte další knižní příběh a pak přijde moment COŽE??? Spadne vám čelist a vy vůbec nebudete tušit, co si máte myslet.

YOLI, vydáte i to pokračování, že jo? Já ho totiž nutně potřebuji!


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm