30/10/2018

Kletba vítězů


Fantasy, které tak úplně není fantasy…

Autor: Kája

Pane jo! Tohle bylo tedy něco! Mám takový pocit, že jsem právě objevila kandidáta na knihu roku… Pravdou je, že již dopředu jsem cítila, že tohle mi fakt sedne – chápejte - fantasy, otroctví a nádherná obálka? To je něco jako prémiový balíček pro milovníky YA literatury! Samozřejmě, mohla jsem se šeredně spálit, ale tohle nebyl ten případ.


Kestrel, dcera mocného valoriánského generála, má tak trochu problém. Musí si vybrat, jestli vstoupí do armády (zbožné přání jejího otce), nebo se prostě a jednoduše musí vdát. Kestrel není z žádné z možností nadšená, jejím jediným přáním je hrát na klavír, v čemž nebude moct pokračovat, ať už si vybere tak, či tak. A co udělá naše Kestrel? Koupí si otroka. Krásného otroka. Takového toho se svaly a tajemným pohledem. Ano, přiznávám se bez boje, Arin se stal mužem mým snů…

Nenechte se ale odradit – nejedná se totiž o přeslazenou love story. Nejedná se vlastně ani o typickou fantasy - marně byste hledali kouzla, draky či víly. Jedná se o příběh zasazený do historicky fiktivního prostředí inspirovaného antikou. 

V čem je tedy příběh tak výjimečný? Pracuje s tematikou otroctví – teď si možná říkáte, že to je docela běžné téma, ovšem Marie Rutkoski pohled na otroctví otočila – hlavní hrdinka není otrok, který si musí vybojovat svobodu, ale otrokář. Celé této problematice dala úplně jiný rozměr – ukazuje nám prostřednictvím hlavních hrdinů, jak křehká může být hranice mezi otroky a otrokáři, jak je snadné spadnou z vrcholu společenského žebříčku na úplné dno.

Kestrel sice není žádná bojovnice, ale je skvělý stratég, má dostatečné sebevědomí, ví, co je v jejích silách a co naopak ne, soucítí s lidmi, a co je pro náš příběh klíčové – nezavírá oči před problémy. Arin se naopak snaží tvářit jako velký drsňák, který si nikoho jen tak nepustí k tělu, ovšem postupem času mu před jeho paní padá maska a vzniká tak zvláštní přátelství mezi otrokem a jeho majitelkou, které později přeroste v něco víc.

Autorka píše svižně, čtivě bez zbytečných rozvleklých popisů, a když má někdo umřít, tak prostě umře (nehledě na to, jak blízko k nim mají hlavní hrdinové). Kniha vám bude před očima utíkat a vy se ani nenadějete a je konec. A věřte, že právě ten konec vám vyrazí dech! Milý Fragmente, proč je vydání druhého dílu naplánované až na leden? Kdo má to čekání vydržet?

Jak už jsem hlásala na začátku, Kletba vítězů je zřejmě nejlepší fantasy kniha, kterou jsem v tomto roce přečetla. Je to kniha, v níž se bojuje o svobodu, v níž si morálka a soucit hledají své místo, v níž není nouze o politické pletichaření, zradu či intriky. A pak je tam i láska, že jo.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm