29/09/2018

Vita nostra


Neobvyklé fantasy pro skutečné fajnšmekry

Autor: Kája

Nebudu vám nic nalhávat, Vita nostra mě na první pohled zaujala svou obálkou, jejíž autorkou je má milovaná Olga Zakis. Nicméně, přestože jsem podvědomě tušila, že si knihu už jen kvůli obálce zřejmě pořídím, koukla jsem i na anotaci a ano, i tady jsem zajásala! Fantasy, tajemná škola obestřená tajemstvím, podivné události nahánějící strach, studenti, kteří neuspějí u zkoušek, beze stopy zmizí? Rozhodnutí bylo jasné - sem s ní!


Alexandra neboli Saša je sedmnáctiletá dívka, která chce jako většina středoškoláků na vysokou školu. Žije pouze s matkou, a proto je nadšená, když se konečně dostanou na vysněnou dovolenou u moře. Jenže, co z počátku vypadá jako idylka, se brzy mění v noční můru. Sašu totiž začne pronásledovat podivný cizinec ve slunečních brýlích, který na ni má nezvyklé požadavky jako třeba, aby každé ráno ve čtyři hodiny za každého počasí plavala v moři. Co je zvláštní, Saša jeho požadavky z nějakého důvodu plní bez jakéhokoli odporu.

Po návratu z dovolené ji muž opět vyhledá, opět ji úkoluje a ona opět bez jakéhokoli odporu vše plní. Saša se postupně izoluje od svého života, včetně matky, která nechápe, co se s její dcerou děje. Zvláštní, co říkáte? A to je teprve začátek. Muž ji totiž po čase gratuluje k přijetí na Vysokou školu speciálních technologií v Torpě, v malém městečku, které byste měli problém najít na mapě. 

Pokud máte pocit, že se zatím nic neobvyklého neděje, počkejte si na studium ve škole. Tady to teprve začne být pořádný mazec. Učitelé jsou jako na každé jiné škole – někteří přátelští, jiní chladní, pár podivínů, co je tedy od učitelů na běžných školách odlišuje? Nutí studenty, aby se učili zpaměti tuny nesmyslných textů, věci, kterým nerozumí, a co víc, musí ve všem excelovat, protože jinak za podivných okolností zmizí.

Od chvíle, kdy se Saša dostane do školy, je čtenář stejně zmatený jako Saša. Autorská dvojice Marina a Sergej Djačenko si s námi totiž pěkně hraje. Co je škola speciálních technologií? Učí magii? Nebo snad přeměňují realitu? V co se studenti přeměňují? Je to snad něco nelidského? Ve skutečnosti nám nic z toho až do samotného konce není vysvětleno, a dokonce i na konci je vysvětlení velmi abstraktní. Autoři nás neustále nutí přemýšlet, a když už máte pocit, že jste tomu přišli na kloub, vyvedou vás z omylu. Pociťujete stejnou frustraci jako hlavní hrdinka, takže ji dokážete lépe pochopit, nicméně tím, že nám není podáno doplňující vysvětlení, v příběhu stále tápeme. Paradoxně o to víc jsem měla chuť číst dál a dál, protože mi to nedalo, a chtěla jsem vědět, kam až nás příběh spolu se Sašou dovede.

Vita nostra není „klasická“ YA fantasy. Je tajemná, nejasná, významy musíte hledat (a ne vždy budete hledat správných směrem), musíte u ní hodně přemýšlet a nezaleknout se toho, že vás autoři hodí do vody a nutí plavat společně s hlavní postavou. Nebojte se, to je právě to, co příběhu dává své kouzlo.

Pokud hledáte něco přemýšlivého, neobvyklého, je tohle kniha právě pro vás.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm