02/09/2018

Gentleman v Moskvě


Nepřízeň osudu má mnoho podob a je jen na nás, jak se s ní vypořádáme.

Autor: Bára

Kniha Gentleman v Moskvě autora Amora Towlese pro mě byla letos možná největším překvapením. Sáhla jsem po ní na základě anotace – chápejte, Rusko je pro mě jako pro čtenáře vždy atraktivním prostředím. Pravdou je, že již po několika stránkách jsem pochopila, že to nebude takový ten „klasický“ román z ruského prostředí, kde vodka teče proudem, ulice naplňuje strach a z lidí se stávají zatrpklí jedinci ničení svým životním údělem. Právě naopak, hrabě Rostov, hlavní hrdina příběhu, se snaží najít v novém uspořádání společnosti místo, v němž by mohl přežít, aniž by porušil své zásady. A to se mu v rámci možností s noblesou sobě vlastní daří.


Celý příběh začíná v roce 1922, kdy je hrabě Rostov odsouzen bolševickým tribunálem jako „nenapravitelný aristokrat“ k doživotnímu domácímu vězení v hotelu Metropol, v němž doteď pobýval. Samozřejmě nemůže zůstat ve svém luxusním apartmá, je nucen přestěhovat se do podkrovního kamrlíku, kam si může vzít jen několik svých osobních věcí, zbytek, jak jinak, připadne lidu. Hrabě Rostov vše přijímá s elegancí sobě vlastní. Nehroutí se pod tíhou osudu, naopak hledá cesty, jak se se svou situací vypořádat. 

„… nepřízeň osudu má mnoho podob, a pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním.“

Amor Towles je skvělý vypravěč. Díky jeho způsobu vyprávění lehce proplouváte příběhem společně s Rostovem, sledujete jeho počínání skrze často humorné situace, které vznikají střetem člověka z minulé éry s lidmi z nově nastolené bolševické etapy Ruska.

Postava hraběte Rostova byla stěžejním prvkem celého příběhu. Je to ten typ hrdiny, který se nehroutí pod tíhou osudu. Snaží se najít způsob, jak ve své situaci žít co možná nejplnohodnotnější život. Přece jen se jeho svět smrskl mezi stěny hotelu Metropol. Sledujeme, jak se sbližuje se zaměstnanci hotelu, hotelovými hosty či starými přáteli, kteří jej občas navštěvují. Je to přesně ten typ učebnicového aristokrata – vzdělaný, sečtělý, znalý etiky, který svými trefnými komentáři baví čtenáře.

„Výtah, nebo schody, pánové?“
Vojáci si vyměnili pohled, pak mrkli na hraběte a nakonec znovu jeden na druhého – zjevně byli na vážkách.
Na bitevním poli to budou mít těžké, uvažoval hrabě, když se ani nedokážou rozhodnout, jak se dostat do třetího patra.

Gentleman v Moskvě se sice okrajově dotýká důležitých historických milníků, nemá však ambici stát se plnohodnotným historickým románem.  Skrze tuto knihu je nám předkládán pohled na ruské dějiny a literaturu z jiného úhlu. Z úhlu, který vás pobaví a svým způsobem i okouzlí.


Žádné komentáře

Okomentovat

© POD LAVICÍ
Maira Gall a Adam Böhm